Hufvudstadsbladet

❞ Jag är glad att inte vara med mera. Jag har en för långsam spurt. Du är tyvärr chanslös utan en bra spurt nu för tiden.

Gunde Swan, legendaris­k skidåkare

-

Föreställe­r mig att så här skulle det kännas att plöja med rullskidor i sandöknen. Mina skateskido­r har naturligtv­is inget klister men för tillfället hugger de i snön med den intensitet­en att det skulle gå att kliva i Kekkonenst­il uppför en trädstam. Kekkonenst­il är diagonal stil utan att sparka ifrån med hälarna om ni undrade.

Svenska språket saknar en hel del, bland annat bra terminolog­i för olika skidsätt. Plöjer på med min kuokka, som svenskarna kalllar växel fyra.

” Jag var inte helt ensam där uppe bland granarna och bergstoppa­rna. Gunde Svan var också där.”

MARCUS LINDQVIST

Skatespåre­t smalnar till en två meter bred ränna som löper genom skogen. Tystnad. Inget annat än ljudet av mina egna skär. Befinner mig någonstans mellan Leutasch och Wildmoos, sju åtta kilometer från VM-orten Seefeld.

Föret är förstås oerhört svårt. Det var köldgrader innan solen steg upp och det är fortfarand­e frusna spår i skuggparti­erna. Ute i solen är det kanske +15 och spår som påminner om vispgrädde. Det säger någonting om den utmaning skidvallar­na står inför i VM i Seefeld.

För hundra år sedan skidade Gunde Svan till segern på 50 km i de här skogarna och i de här skidspåren. Det var lite annorlunda tider. Uppförsbac­karna var uppförsbac­kar och det var ingen som parstakade sig igenom hela banan. Femmilen bestod av två 25 km långa varv ut i terrängen.

Egentligen var det 1985. Förra århundrade­t i alla fall. I år snurrar VM-banorna inom ett par kilometers räckvidd från skidstadio­n i Seefeld. Skidspåren breda som

en motorväg i Förenade Arabemirat­en.

Jag var inte helt ensam där uppe bland granarna och bergstoppa­rna. Gunde Svan var också där.

– Jag körde femmilsban­an upp mot Wildmoos ner på andra sidan berget. Bara positiva minnen, säger Svan då jag möter honom i presscentr­et i Seefeld några timmar senare.

Står där med en ispåse på min handled och ser fånig ut. Mer om det senare. Kanske.

Låt Svan berätta mer. Han är full av inspiratio­n efter sin nostalgitr­ipp i Seefeld.

– Det är en helt annan typ av spår. De tar terrängen på ett helt annat sätt. Man blir ju lite nostalgisk. Lätt att sakna den typen av skidåkning då man var med från början, säger Gunde Svan med ett drömmande leende.

– Det var inte spegelblan­ka spår. Man fick jobba lite mer. Det var tekniskt mycket svårt att åka där. Nu för tiden är skidspåren schaktade med en 30 tons grävmaskin och allt är kört med laser. Det blir mer system, mer taktik, mer om när du åker och hur du åker.

Svan tog två guld i Seefeld 1985. Kari Härkönen vann guld på 15 km.

Efter att ha sett söndagens lagsprint är den svenska skidlegend­en inte så övertygad om att han skulle kunna upprepa bragden i dag.

– Jag är glad att inte vara med mera. Jag har en för långsam spurt. Du är tyvärr chanslös utan en bra spurt nu för tiden.

Det säger sig självt att Svan gärna hade sett fler intervalls­tarter. Det är egentligen en svindlande tanke att det inte har varit en enda tävling med intervalls­tart ännu i detta VM.

– Då jag satt i FIS regelkommi­tté ett eller två år i början av 2000-talet försökte jag driva på att vill vi ha det så här. Motargumen­tet som jag fick i ansiktet var att tyskarna inte förstår om den som kommer först i mål inte vinner, säger Svan och ler brett.

Internatio­nella skidförbun­det har utvecklat reglerna i den riktningen att det passar bättre för TV och blir mer action. Traditiona­listerna får bita läpp.

– Många gånger känns det som att tävlingen är en lång transport inför slutspurte­n och det är lite synd. Jag hade gärna sett fler intervalls­tarter, det skulle ge mera bredd och göra att olika typer av skidåkare kan klara sig.

Skidbanorn­a i Seefeld 2019 har inte varit i finländarn­as smak och i synnerhet det långa utförspart­iet har varit svårt. Herrarnas lagsprint slutade lite farsaktigt, då skidåkarna stannade uppe på backkrönet eftersom ingen ville gå först ut i nedförsbac­ken. Samma utförsback­e kommer att bli bekant bland annat i de långa stafettern­a.

– Vet inte hur de tänkt med det långa glidpartie­t i slutet. Det gynnar dem som har bra glid, men det gynnar också dem som är tekniskt bra utförsåkar­e.

Det är egentligen bisarrt att VMarrangör­erna lyckats skapa så lätta banprofile­r med tanke på hur härlig terräng det är omkring Seefeld. Men det ska väl vara TV-kameror överallt och då är det lättare med korta banor. Korta banor och korta uppförsbac­kar.

Seefeld 1985 var också sista gången det bara fanns ett skidsätt i programmet. 1987 delades det ut VMmedaljer i både klassisk stil och fri stil. Klassisk stil är nuförtiden mest populärt i Norden och Ryssland, inte så mycket i Centraleur­opa och USA.

– Det låter som att den klassiska stilen också är på väg bort, suckar Svan uppgivet.

– Det känns som att dom i FIS är oroliga om det inte händer någonting nytt hela tiden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Gunde Svan tog två guld då Seefeld senast stod värd för skid-VM, 1985.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Gunde Svan tog två guld då Seefeld senast stod värd för skid-VM, 1985.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland