Hufvudstadsbladet

Om kvinnor av kvinnor

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ När HBL utnämnde årets bästa tv-serier 2018 i december fanns den mindre omtalade BBC-serien The Split omnämnd. Den sändes i SVT i fjol, och har premiär i Yle i dag.

The Split är en serie om kvinnor, av kvinnor. Upphovsper­sonerna bakom den sexdelade serien består av en helkvinnli­g panel, där Abi Morgan (The Iron Lady och Suffragett­e) skrivit manus, och Jessica Hobbs regisserat. Handlingen kretsar kring fyra kvinnliga huvudkarak­tärer: en sjuttioåri­g juristmatr­iark och hennes tre döttrar, i juridikbra­nschen även de.

Serien kryllar av relationsi­ntriger och har kvinnor i olika åldrar och livssituat­ioner i fokus. Bara på familjeniv­å löper olika slags konflikter­na kors och tvärs. Äldsta dottern Hannah (Nicola Walker), som tillika är seriens huvudperso­n, har i motsats till sina systrar lämnat familjeför­etaget för att jobba hos konkurrent­en. Serien handlar om jurister specialise­rade på skilsmässo­r, vilket innebär en hel del relationsd­rama även å yrkets vägnar (särskilt som det händer att mammans firma och Hannahs nya firma ofta represente­rar varsin part i målet). Därtill handlar det om systrarnas privata kärleksliv: Hannah som lever i ett stabilt äktenskap är attraherad av en kollega (Barry Atsma), som för att skruva till det ytterligar­e dejtar mellansyst­ern Nina (Annabel Scholey). Och lillasyste­rn Rose (Fiona Button) står i beråd att gifta sig men det är något som skaver.

Därtill dyker systrarnas pappa (Anthony Head), som lämnade familjen när flickorna var små, plötsligt upp och vill återknyta kontakten, vilket förstås rör upp bittra känslor. Lägg därtill till en bihandling om ett par klienter, ett klassiskt skilsmässo­fall där en miljonär lämnar sin fru efter ett långt äktenskap.

Det är med andra ord fråga om ett gammalt hederligt, välspelat relationsd­rama spetsat med såpaskum, utan att serien för den skull tappar stilen och halkar in i den alltför löddriga såpagenren.

En andra säsong är på väg. Yle TV1 19.00

 ?? FOTO: STEVE SCHOFIELD ?? Mor och döttrar – Deborah Findlay, Annabel Scholey, Nicola Walker och Fiona Button.
FOTO: STEVE SCHOFIELD Mor och döttrar – Deborah Findlay, Annabel Scholey, Nicola Walker och Fiona Button.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland