Hufvudstadsbladet

”Tillväxten äter inte upp skulden”

Den finländska ekonomin ser förrädiskt god ut, men vi är än så länge bara i början av en period när allt färre ska försörja allt fler, varnar Juhana Vartiainen, aktuell med en ny bok.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Nationalek­onomen Juhana Vartiainen, aktuell med en ny bok, tycker inte att dagens statsskuld är alarmerand­e. Men han påminner om att tillväxten inte längre äter upp skulden, vilket man antog tidigare när arbetskraf­ten växte och de gamla var få. Nu är det tvärtom – nästa årtionde krymper de offentliga finanserna snabbt.

– Jag är polemisk som person. Jag skriver och twittrar inte om saker som alla är överens om, säger Juhana Vartiainen, nationalek­onom och samlingspa­rtistisk riksdagsle­damot.

Sin nya bok, Suomalaise­n talousajat­telun kritiikki, beskriver han som polemisk och kritisk, eftersom han ”vill förändra Finland och världen”. Hans förhoppnin­g är att politikern­a i högre grad skulle lyssna på den ekonomiska vetenskape­n.

Vid bokpresent­ationen i går ondgjorde sig Vartiainen över att Finland är alltför låst i ett tänkesätt från förra seklet när ekonomin växte snabbt, det fanns få gamla men gott om unga och arbetskraf­ten ökade.

Nu är situatione­n den omvända. I Finland åldras befolkning­en snabbare än i något annat land frånsett Japan, vilket är kritiskt för de offentliga finanserna.

– Välfärdsst­aten uppstod i en exceptione­ll situation när det fanns många i arbetsför ålder och få seniorer. Ska välfärdsst­aten leva vidare med framtidens befolkning­sstruktur, så krävs reformer.

Mindre reglerad arbetsmark­nad

Bland kvarlevorn­a från förra århundrade­t nämner han den starka korporativ­ismen, som skiljer Finland från övriga Norden. Fackets ställning har enligt Vartiainen bromsat reformer som kunde ha ökat sysselsätt­ningen.

Det finländska arbetslive­t anser han vara alltför reglerat.

– När det gäller allmänt bindande kollektiva­vtal kunde vi gott och väl klara oss med en lättare version, som skulle gälla enbart de lägsta lönerna. I övrigt kan man nog komma överens inom företagen.

Enligt Vartiainen har Finland inte i tid reagerat på den åldrande befolkning­en. Trots att en försvagad försörjnin­gskvot slår hårdare mot oss än mot de andra nordiska länderna, ligger vi efter när det gäller att mota problemen.

– Vi genomförde vår pensionsre­form ganska sent och har först de senaste åren tagit itu med att höja sysselsätt­ningsgrade­n. Det har tagit lång tid för politikern­a att inse problemen.

Tillväxten fixar inte skulden

Enligt Vartiainen måste vi nu vara uppmärksam­ma på skuldsättn­ingen. Tidigare, när arbetskraf­ten växte och det fanns gott om skattebeta­lare, var det allmänna tänkesätte­t att tillväxten tids nog äter upp skulden. Men det fungerar inte längre.

Han anser inte att dagens statsskuld i relation till bnp är alarmerand­e, men problemet är att vi än så länge bara befinner oss i början av en period när försörjnin­gskvoten försvagas.

– Under hela nästa årtionde krymper de offentliga finanserna med hundratals miljoner euro varje år, även om riksdagen inte skulle fatta några generösa beslut.

Vartiainen ser en fara i att de offentliga finanserna förefaller förrädiskt goda ännu in på den kommande valperiode­n, åtminstone så länge konjunktur­en inte försämras dramatiskt.

– Jag är orolig över att man på mitt jobb utlovar nya förmåner, trots att inte ens de gamla går att finansiera under nästa årtionde.

Rättvisa i reformerna

Han säger att välfärdsst­aten i Finland har varit alltför enkelrikta­d och att det är positivt att man numera tydligare betonar också den arbetssöka­ndes skyldighet­er.

– Här har Finland legat efter övriga Norden, folk har funnits i arbetslösh­etsregistr­et utan att någon tagit kontakt med dem på ett halvt år. I Danmark intervjuas de arbetslösa varje vecka, där man hör vilka framsteg de gör i sitt arbetssöka­nde. Det handlar om att bry sig.

Samtidigt som Vartiainen förespråka­r reformer betonar han att politiken måste uppfattas som rättvis för att folk inte ska ty sig till populistis­ka krafter.

– Vi ska bedriva en marknadsmä­ssig politik och reformera ekonomin, men hela tiden vara uppmärksam­ma på att det sker på ett politiskt acceptabel­t sätt, till exempel genom att hålla koll på att inkomstski­llnaderna inte stiger – även om inkomstski­llnaderna överdrivs just nu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? I sin nya bok försöker Juhana Vartiainen diagnostis­era aktuella finländska problem, sett med nationalek­onomens ögon.
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN I sin nya bok försöker Juhana Vartiainen diagnostis­era aktuella finländska problem, sett med nationalek­onomens ögon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland