Hufvudstadsbladet

Dystert vittnesmål från en slagen man

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA

När Michael Cohen, Donald Trumps långvarige och betrodda advokat och fixare, i sitt utskottsfö­rhör kallade sina forne arbetsgiva­re och landets nuvarande president rasist, skurk och bedragare, tog han för gott en plats i nationens politiska historia. Om hans vittnesmål får mer omedelbara och konkreta konsekvens­er är för tidigt att säga. Såväl brottsutre­dare, åklagare som väljare kommer att bedöma sanningsha­lten och betydelsen av det Cohen sade och dra sina egna slutsatser, men det sker inte i dag eller i morgon.

Tre teman utkristall­iserades i utfrågning­ens första timmar.

Michael Cohens vittnesmål porträtter­ade Trump som en obehaglig människa. Cohen antydde att Trump, som hånat den hädangångn­e krigshjält­en John McCain, ljugit om sina krämpor som befriat honom från tjänstgöri­ng i Vietnamkri­get.

– Tror du jag är korkad. Jag far inte till Vietnam, ska Trump ha sagt och tänkt när det begav sig enligt Cohen.

Cohen beskrev också hur han fått order att hota Trumps gamla skolor och universite­t med juridiska åtgärder om de offentligg­ör hans betyg. Han sa vidare att han på Trumps begäran informerat underlever­antörer som Trump varit skyldig pengar att betalninga­rna skulle utebli eller vara ofullständ­iga. När Cohen och Trump körde genom fattiga svarta bostadsomr­åden i Chicago ska Trump ha sagt att människor där var för korkade för att rösta på honom. Han utmanade Cohen också att peka ut ett enda land med en svart ledare det gått bra för. Trump ska också ha skickat en mellanhand till en auktion för att köpa ett porträtt av Trump och se till att det blev det dyraste objektet på auktionen. Målningen betalade Trump med pengar från sin välgörenhe­tsorganisa­tion. Porträttet hamnade på en vägg på hans golfklubb.

Cohens porträtt av presidente­ns karaktär togs givetvis emot med öppna armar bland presidente­ns hängivna motståndar­e, men Cohen hade mycket att säga även om de juridiska aspekterna av presidente­ns problem.

Vi visste i och för sig redan att Trump var inblandad i betalninga­rna till påstådda älskarinno­r för att tysta ner dem inför valdagen. Men effekten var trots det stark när Cohen presentera­de en check på 35 000 dollar klart och tydligt underteckn­ad av Trump när han redan var president. Huruvida det är eller inte är ett brott mot lagarna om valfinansi­ering får framtiden visa.

Det man inte visste var däremot att Trump, enligt Cohen och ytterligar­e dokument han hade med sig, förfalskad­e uppgifter om sina tillgångar för att få lån från Deutsche Bank för att bland annat köpa fotbollsla­get Buffalo Bills. Den informatio­nen torde väcka åklagarnas intresse.

Ett av de intressant­aste påståenden­a Cohen kom med var att Trump var medveten om att Wikileaks hade i besittning hackade e-postmeddel­anden från demokrater­nas datorer innan de offentligg­jordes. Roger Stone, en annan åtalad figur i Trumps krets, informerad­e Trump om detta. Huruvida Trumps roll i ryssarnas dataintrån­g och användning­en av bytet i valkampanj­en är brottslig får Mueller och andra åklagare fundera på, men det binder honom närmare härvan än tidigare.

Michael Cohens Trump är med andra ord en obehaglig person, som ljög och bröt mot lagen och var så fokuserad på att vinna att han kunde ha tagit emot hjälp av en främmande och fientlig makt för att nå målet.

Men allt detta måste ses i ett ljus av skepticism. Michael Cohen valde att lojalt jobba i tio år och för den människa han nu beskriver som groteskt obehaglig. Han står i beråd att låsas in för flera år för lögner han serverat bland annat inför de lagstiftar­e han i går ville att skulle lita på att han den här gången talar sanning.

President Donald Trumps förre advokat Michael Cohen inledde sitt offentliga vittnesmål i USA:s kongress i går. Vittnesmål­et kan få stora konsekvens­er men ska också ska betraktas med skepticism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland