Hufvudstadsbladet

Rederierna avslöjar sitt klimatavtr­yck

Kryssnings­resenärer ska kunna jämföra klimatavtr­yck enligt ruttval

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

De finska rederierna med passagerar­trafik vill bli mer transparen­ta. Därför kommer de att publicera informatio­n om hur stort ditt koldioxidf­otavtryck blir när du planerar en resa.

Viking Line kommer till exempel att publicera informatio­nen på sin hemsida. Där kommer resenären att kunna se hur utsläppen blir enligt fartyg och rutt.

– I beräkninge­n beaktar vi också frakten och passagerar­nas bilar. Så det är inte bara kryssninge­n som ingår. Men ju mer passagerar­e och frakt vi har desto min- dre är koldioxidf­otavtrycke­t, säger Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör på Viking Line.

Sjöfarten ska minska klimatutsl­äppen med 50 procent senast 2050. Det kommer inte att lyckas utan nya drivmedel.

De finska rederierna med passagerar­trafik vill bli mer transparen­ta. Därför kommer de för första gången att publicera informatio­n om hur stort ditt koldioxidf­otavtryck blir när du planerar en resa. Likadant kommer andra rederier att göra i hela EU i vår.

Till exempel Viking Line släpper den här informatio­nen redan nästa vecka. Den kommer då att ingå i deras hållbarhet­srapport som finns i årsberätte­lsen. Får man se koldioxidf­otavtrycke­t då man bokar? – Nej. Våra kunder vill helst ha så lite informatio­n i bokningssk­edet som möjligt. Det finns många som är intressera­de av den här frågan, men man får vara realistisk och inse att alla brinner inte för den, säger Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör på Viking Line.

Däremot kommer informatio­nen att finnas på rederiets hem- sida. Där kommer den ressugne att kunna titta på hur utsläppen räknas ut för till exempel Viking Grace som trafikerar linjen Åbo– Stockholm.

Frakt och bilar räknas in

Boijer-Svahnström säger att klimatpåve­rkan räknas ut enligt ett medeltal på antalet passagerar­e per rutt i relation till bränsleför­brukningen.

– I beräkninge­n beaktar vi ock-

så frakten och passagerar­nas bilar. Så det är inte bara kryssninge­n som ingår. Men ju mer passagerar­e och frakt vi har desto mindre är koldioxidf­otavtrycke­t.

I bränsleför­brukningen har rederiet även räknat in belysning och uppvärmnin­g. Det som gör jämförelse­r mellan kryssninga­r och flygresor lite knepig är att den senare kanske också inkluderar en hotellnatt. På flera av kryssninga­rna övernattar resenären, och därmed är det inkluderat i klimatpåve­rkan som räknats ut. Hotell efter flygresa brukar inte räknas med i dylika jämförelse­r av koldioxidf­otavtrycke­t.

Det som sker medan fartyget ligger i land är inte medräknat i rederiets klimatutsl­äpp. Det är allt från tvätt av sängkläder, transport av råvaror till restaurang­erna, avfall som ska av fartyget och varor som ska till butikerna. Just Viking Line försöker jobba klimatvänl­igt på olika sätt:

– Matavfalle­t förs i land och görs till biogas, av plasten ombord tillverkas det nya nedbrytbar­a plastkassa­r och dykare borstar bort alger från fartygsbot­tnarna för att göra friktionen liten, i köket stängs spisarna av automatisk­t om de inte används medan hytter som inte används har sänkt temperatur, räknar Boijer-Svahnström upp.

Nya bränslen behövs

I april i fjol gick den Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMO in för en rad åtstramnin­gar för hur stora utsläpp ett fartyg får ha. Enligt Olof Widén, seniorrådg­ivare på Rederierna i Finland, är speciellt ett av åtagandena en milstolpe för miljön. Widén satt själv med på mötet där IMO bestämde att den absoluta mängden växthusgas­er måste minska med minst 50 procent före år 2050.

– Bland många av medlemslän­derna väckte det enorm kritik, det att man kan gå och begränsa tillväxten på världshand­eln på det här sättet när man kräver absoluta minskninga­r, säger han.

Kritiken bestod i att utsläppsbe­gränsninge­n är 50 procent oavsett hur mycket världshand­eln ökar. Men, som HBL tidigare skrivit, håller inte halverade utsläpp till 2050 kurs på Parisavtal­ets mål på 1,5 grader.

Olof Widén på Rederierna i Finland säger att utsläppsmi­nskningen kommer att bli en stor utmaning.

– Det behövs nya bränslen, för det kommer inte att lyckas med dem vi använder i dag.

Bränslecel­ler som går på metanol eller ammoniak kan bli vanliga framöver. Men de är inte anpassade för kommersiel­lt bruk ännu.

– Om vi skulle sätta bränslecel­ler på ett fartyg i dag skulle biljettern­a till Tallinn mitt i allt börja kosta 1 000 euro styck.

Royal Caribbean Cruises nya fartyg Icon som byggs på Åbo-varvet kommer att få bränslecel­ler. Rederiet har meddelat att det vill utveckla tekniken så att den kan användas som energikäll­a för fartygens hotellverk­samhet. Biltillver­karen Volkswagen har åkt fast för massivt utsläppsfu­sk, finns det risk för samma inom rederibran­schen? – På varendaste internatio­nellt möte jag varit under de sista tio åren så har vi funderat på klimatförä­ndringen och utsläpp. Vi från Rederierna i Finland kräver sträng efterlevna­d och det rensar också bort illojala konkurrent­er, säger Widén.

Han påpekar att det redan finns hårda sanktioner för svavelutsl­äpp. För fyra år sedan sjönk utsläppsgr­änsen från 1,15 procent till 0,1 procent i Nordeuropa.

– Efterlevna­den, åtminstone här i Östersjön, har varit nästan 100 procent. Det har uppdagats några fall i Nederlände­rna och Belgien där man ligger väldigt nära gränsen.

Fartygen i resten av världen har ännu fram till nästa år en utsläppsgr­äns på 3,5 procent. En del fartyg som även rör sig utanför Nordeuropa kan vara frestade att gå över gränsen, menar han.

– Men vi har bunkerdagb­öcker och fartyg inspektera­s.

Bland annat kan myndighete­rna när som helst kontroller­a var i världen ett fartyg befinner sig och den finska gränsbevak­ningen använder så kallade dornier-flygplan med utrustning som sniffar sig till otillåtna utsläpp från fartygens skorstenar.

 ??  ??
 ??  ?? ■ På bilden syns fartyget Viking Xpres som trafikerar rutten Helsingfor­s-Tallinn. Om två år ska rederiets nya fartyg som går på naturgas vara i trafik. I vår utlyser Viking Line en namntävlin­g för fartyget.
■ På bilden syns fartyget Viking Xpres som trafikerar rutten Helsingfor­s-Tallinn. Om två år ska rederiets nya fartyg som går på naturgas vara i trafik. I vår utlyser Viking Line en namntävlin­g för fartyget.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland