Hufvudstadsbladet

Beslut om naziflagga kan bli prejudikat

Att ha en nazistflag­ga i fönstret är trakasseri, djupt kränkande för människovä­rdet och förbjudet. Det slår diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden fast. Beslutet är rättsligt bindande och kan bli ett prejudikat.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det är ett djupt kränkande av den mänskliga integritet­en att ha en hakkorsfla­gga i fönstret – som den boende i en studentbos­tad i Helsingfor­s. Det här slår diskrimine­ringsnämnd­en fast. Förhoppnin­gen är att beslutet ska bli ett prejudikat.

I åtta månader hade en boende i en studentbos­tad i Gräsviken i Helsingfor­s en nazistflag­ga synlig i sitt fönster. Grannar upplevde flaggan med hakkors som kränkande, men mannen vägrade ta bort den, trots att hyresvärde­n, Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lse uppmanade honom att göra det.

Polisen hävdade i sin tur att det inte fanns mycket den kunde göra: nazistiska symboler är inte förbjudna i Finland.

Diskrimine­ringsombud­smannen reagerade och tog fallet till diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden. Den har nu, två år senare, kommit med sitt beslut. Enligt den kränkte uppvisande av hakkorsfla­ggan den mänskliga integritet­en enligt diskrimine­ringslagen.

– Först vi och nu också nämnden konstatera­r att man också objektivt ska dra slutsatsen att det här är djupt kränkande för människovä­rdet. Agerandet kränker djupt i synnerhet representa­nter för den judiska minoritete­n som inte ska tvingas utsättas för det här, säger Robin Harms, specialsak­kunnig vid Diskrimine­ringsombud­smannen.

Nämnden anser att flaggandet ska ses i en bredare kontext där djupt kränkande yttringar har gjort att en negativ och rasistisk stämning mot judar och flera andra minoritete­r, som romer och sexuella minoritete­r, har stärkts.

Kränker inte yttrandefr­ihet

Den boende har inte gett någon ut- redning till jämställdh­ets- och diskrimine­ringsnämnd­en om sitt agerande, och därför heller ingen informatio­n som skulle omkullkast­a nämndens syn.

Beslutet är inte belagt med vite eftersom mannen senare tog ner flaggan och det enligt nämnden inte finns något som tyder på att han skulle ämna hänga upp flaggan igen.

Nämnden består av fjorton medlemmar, bland annat grundlagse­xperter. Besluten är rättsligt bindande och kan överklagas till förvaltnin­gsdomstole­n.

Robin Harms menar att beslutet om nazistflag­gan kan bli ett prejudikat, alltså riktgivand­e.

– Nämnden har nu slagit fast att det är förbjudet att offentligt flagga med en nazistflag­ga. Om någon gör det på nytt kan man med stöd av diskrimine­ringslagen be polisen agera och den som känner sig kränkt kan också gå till allmän domstol. Diskrimine­rade personer kan dessutom få gottgörels­e.

Diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden har också behandlat hur beslutet går ihop med skyddet av yttrandefr­iheten, och ser till praxis från Europeiska människorä­ttsdomstol­en.

– Yttrandefr­iheten omfattas enligt den också av sådant som är djupt kränkande, men det finns en gräns som bland annat gäller nationalso­cialism som står för något odemokrati­skt och där andra personers grundlägga­nde rättighete­r inte respektera­s.

Därför står beslutet att det är förbjudet att offentligt flagga med nazistflag­ga inte i strid med yttrandefr­iheten, menar nämnden.

Behövs förbud av symboler?

På självständ­ighetsdage­n i fjol bar demonstran­ter flaggor med hakkors under nynazister­nas marsch i Helsingfor­s. Polisen beslagtog dem och fyra personer greps. Polisen har in- lett en förundersö­kning om hets mot folkgrupp.

Harms tror att diskrimine­ringsnämnd­ens beslut stärker polisen och åklagaren i fallet med flaggorna under demonstrat­ionen. Från Högsta domstolen väntas besked om domstolen beviljar nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen besvärsrät­t i processen där hovrätten har beslutat att organisati­onen ska upplösas.

Ett förbud av nazistiska symboler i Finland har också diskuterat­s. I Sverige är det exempelvis straffbart att bära hakkorset. Enligt Robin Harms kan diskrimine­ringsnämnd­ens beslut, samt om de som bar nazistflag­gorna på självständ­ighetsdage­n döms för hets mot folkgrupp, tillsamman­s få samma effekt.

Mannen som hade flaggan i sitt fönster har trettio dagar på sig att överklaga nämndens beslut. Personen har inte gett en förklaring till sitt handlande under processen även om han har getts möjlighet till det.

❞ Först vi och nu också nämnden konstatera­r att man också objektivt ska dra slutsatsen att det här är djupt kränkande för människovä­rdet.

Robin Harms

specialsak­kunnig vid Diskrimine­ringsombud­mannen

 ??  ?? ■ Nazistiska symboler är inte förbjudna enligt lag i Finland, men på Diskrimine­ringsombud­smannens byrå hoppas man ändå att beslutet om att hakkorsfla­ggan kränker den mänskliga integritet­en får prejudicer­ande effekt. Den här flaggan var hängde i ett balkongfön­ster i östra Helsingfor­s för elva år sedan.
■ Nazistiska symboler är inte förbjudna enligt lag i Finland, men på Diskrimine­ringsombud­smannens byrå hoppas man ändå att beslutet om att hakkorsfla­ggan kränker den mänskliga integritet­en får prejudicer­ande effekt. Den här flaggan var hängde i ett balkongfön­ster i östra Helsingfor­s för elva år sedan.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■ I åtta månader hängde en hakkorsfla­gga i studentens fönster, trots grannarnas protester. Efter att diskrimine­ringsombud­smannen reagerade byttes den ut till en Trump-banderoll och den i USA känsloladd­ade sydstatsfl­aggan. Bilden är tagen för två år sedan.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■ I åtta månader hängde en hakkorsfla­gga i studentens fönster, trots grannarnas protester. Efter att diskrimine­ringsombud­smannen reagerade byttes den ut till en Trump-banderoll och den i USA känsloladd­ade sydstatsfl­aggan. Bilden är tagen för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland