Hufvudstadsbladet

Engångspla­sten under lupp

Lyckas du undvika engångspla­st? Det är utmaningen i kampanjen för en plastfri marsmånad som vill få upp allmänhete­ns ögon för möjlighete­rna att konsumera mindre onödig plast.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Nu drar en månadslång kampanj i gång för att fästa uppmärksam­het på överkonsum­tionen av plast, i synnerhet engångsart­iklar. Susanna Luukinen på Zero Waste ber alla tänka efter om de verkligen behöver sugrör, plastbesti­ck eller en engångsmug­g för kaffet.

För att undvika missförstå­nd: plast är ett nyttigt och delvis oersättlig­t material i ett modernt samhälle. Med det sagt kan vi ta fasta på att människan producerar och konsumerar alltmer plast också i onödan, vilket tär på ändliga råvaror. Och att plasten blir ett stort miljö- och hälsoprobl­em i en slit- och slängkultu­r.

EU:s plaststrat­egi tar fram direktiv som inom något år förbjuder en del engångsart­iklar av plast, som bestick och sugrör. De utgör en bråkdel av allt plastskräp, men är lätta att komma åt först. Det har redan dykt upp plastfria engångsmug­gar och papperssug­rör.

– Friska vuxna människor kan ändå fråga sig om de faktiskt behöver sugrör för att dricka, och om de behöver engångskär­l. Fokus blir fel om vi inte kommer åt den ohållbara, onödiga konsumtion­en, säger Susanna Luukinen på föreningen Zero Waste Finland som är en av krafterna bakom den plastfria marskampan­jen Muoviton maaliskuu.

Mycket plast i byggbransc­hen

Plastprobl­emet har marknadsfö­rts som en möjlighet för den finländska bioekonomi­n eftersom det upp- står efterfråga­n på plastfria produkter. Bioplaster är ändå ingen universall­ösning.

– De kan vara nedbrytbar­a under idealiska förhålland­en, men problemet är att de sällan bryts ned ordentligt i vanliga komposter. Då är deras enda miljönytta att de inte är gjorda på olja, säger Luukinen.

Flera företag vill mer än så. Finlayson, Stockmann, Sinituote och It’s Pure driver marskampan­jen tillsamman­s med EU-parlamenta­rikern Heidi Hautala (Gröna). Hon hoppas att flera branscher och företag ska bidra till minskad plastanvän­dning.

– Jag tänker främst på byggnadsin­dustrin och jordbrukss­ektorn. Jag hoppas de vill anta utmaningen, säger Hautala med hänvisning till att byggnadsin­dustrin genererar mycket plastavfal­l.

Insamlinge­n utvidgas

I Finland sorteras bara en fjärdedel av förpacknin­gsplasten. Insamlinge­n ska utvidgas inom kort för att öka återvinnin­gen.

– Jag hoppas att makthavarn­a beslutar att också mindre plastförem­ål ska sorteras och inte bara förpacknin­gsplasten, säger Johanna Hamro-Drotz, vd på Sinituote, som till- verkar en fjärdedel av sina produkter på returplast.

Globalt är plastföror­eningar i världshave­n ett stort miljö- och hälsoprobl­em. Merparten kommer från utveckling­sländer som saknar systematis­k sophanteri­ng. Heidi Hautala ser detta som en möjlighet för finländskt utveckling­sbistånd.

– I synnerhet den privata sektorn kunde ha mycket att ge inom sophanteri­ngssystem. Och så borde EU avtala med andra länder om standarder för plast, för att förenkla återvinnin­gen, säger hon.

EU:s export av plastsopor har fått stor uppmärksam­het, särskilt sedan Kina slutade ta emot dem. EU-länderna har exporterat massvis av plastavfal­l till Sydostasie­n med stora miljöprobl­em som följd.

– Vi måste själva bli bättre på att sortera och återvinna avfallet så att vi inte belastar andra länder med vårt skräp, säger Hautala.

Farliga mikroplast­er

EU:s plaststrat­egi siktar uttrycklig­en på bättre återvinnin­g av plast som ett led i den cirkulära ekonomin.

Först förbjuds engångsart­iklar av plast. Vidare ska mikroplast­erna minska. De är mikroskopi­ska plastsmulo­r som uppstår när plast vittrar sönder men som också tillsätts som sådana i kosmetika, tvättmedel och målarfärge­r, och som lossnar från textilier. Mikroplast­er har en benägenhet att samla fetter på sig innan de hamnar i haven och går in i näringsväv­en.

– Forskarna varnar redan för att

mikroplast­partiklarn­a kan bli bakteriehä­rdar. Det ökar risken för epidemier vars ursprung kan vara svåra att spåra, säger Hautala.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EU har beslutat att förbjuda bland annat engångsbes­tick, tallrikar, sugrör, dryckesomr­örare, bomullspin­nar och ballongpin­nar efter en övergångsp­eriod.
FOTO: MOSTPHOTOS EU har beslutat att förbjuda bland annat engångsbes­tick, tallrikar, sugrör, dryckesomr­örare, bomullspin­nar och ballongpin­nar efter en övergångsp­eriod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland