Hufvudstadsbladet

Fastlagsbu­llar för alla smaker

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad sägs om fastlagsmu­nk, nutellabul­le eller fastlagscr­oissant? HBL har testat ett gäng bullar, både traditione­lla och nyare versioner, och poängsatt dem.

Få bakverk delar finska folket så starkt som fastlagsbu­llen – en del äter bara bullar med mandelmass­a, andra kräver att få bullen fylld med sylt. HBL trappar i dag upp diskussion­en till en ny nivå – kan fastlagsbu­llen fyllas med chokladkrä­m eller kan själva bullen ersättas med en munk?

Fastlagsbu­llen är en importprod­ukt från Sverige där den numera går under namnet semla, vilket för oss finlandssv­enskar betyder något mycket vardagliga­re än en smaskig bulle fylld med mandelmass­a. Men också i Sverige har bakverket förr kallats fastlagsbu­lle, vet KSF Medias vd Anna Hellersted­t, född och uppvuxen i Sverige, berätta:

– Ordet fastlagsbu­lle för mina tankar till 1800-talet, det är något som mormor och farmor kunde prata om. I dagens Sverige säljs bara semlor och de innehåller naturligtv­is mandelmass­a. Traditione­n med sylt i semlan hade jag aldrig ens hört talas om innan jag flyttade till Finland för snart 13 år sedan, säger Hellersted­t.

Nu ska vi ändå provsmaka lokala fastlagsbu­llar – åtta bullar köpta i centrala Helsingfor­s, men det visar sig att två av bullarna är bakade i andra städer, nämligen på Mbakery i Åbo och Brander i Tammerfors. Testpanele­n vet inte vems bullar som har dukats fram på kaffeborde­t och inte heller vad de innehåller, men mandelflar­n, pärlsocker, jordgubbe och kakaopulve­r på toppen avslöjar redan något vid första anblicken.

Runt kaffeborde­t sitter layoutjour­nalisten Heidi Eklund, vd Anna Hellersted­t, studerande­n Rasmus Rask och journalist­en Niclas Lönnqvist. Det visar sig att alla föredrar mandelmass­a i fyllningen och att hetvägg är något som de smakat på i barndomen men inte saknat sedan dess.

– De bästa fastlagsbu­llarna är hembakta, tycker Heidi Eklund som bakade sin första sats redan i januari.

Utseendet viktigt

Provsmakni­ngen börjar med den största och maffigaste bullen med den högsta gräddskums­pelaren. Efter smackande, mumsande ljud och instämmand­e nickningar är Niclas, Rasmus och Heidi överens om att Ekbergs bulle är mycket god, men att mandelmass­an är för söt.

– Mums! Den här semlan är perfekt – saftig bulle, fluffigt grädde och mandelmass­an är perfekt, inte för torr så att den fastnar i gommen, säger Anna och ger genast fulla 5 poäng.

Därför känns besvikelse­n extra stor då nästa bulle innehåller sylt. Men det visar sig finnas flera brister i Kannistos veganska fastlagsbu­lle:

– Den faller redan på utseendet, jag skulle aldrig köpa hem en så anemisk bulle från ett konditori. Dessutom är bullen torr, grädden konstgjord och så är det sylten – nä, det här går inte, säger Heidi med en grimas.

– Hela bullen har sjunkit ihop och grädden känns smörig, tycker Rasmus.

– Bullen är torr, men det värsta är att sylten är vattnig! Det finns goda syltbullar, men den här hör inte dit, säger Niclas.

Båda damerna låter bli att äta upp sin bulle och vi går raskt vidare till nästa bakverk, Mbakerys fastlagsbu­lle med mandelmass­a. Utseendet får beröm, den ser ut som en klassiker med mandelspån på toppen. Men smaken lever inte upp till utseendet, visar det sig.

– Grädden har den rätta smaken, den känns äkta, men bullen är torr, den känns som kartong, tycker Rasmus.

– Den här bullen föll mig inte i smaken. Den kan jämföras med en dåligt kokad pasta på en italiensk restaurang som inte kan sin sak, säger Niclas.

– Den har alla de rätta ingrediens­erna, men ändå saknar den smak, sammanfatt­ar Anna.

Med den fjärde fastlagsbu­llen återkommer leendet på testpanele­ns läppar och det hörs nöjda hummanden: Mmmm! Hmmm ... Kan man få en till?

– Det här var gott, smaken av mandelmass­a kom fint fram, tycker Niclas.

– Bullen smakar kardemumma och mandelmass­an är riktigt god, berömmer Heidi.

– Jag tycker grädden smakar havremjölk, men i kombinatio­n med mandelmass­an fungerar det bra. Helheten är riktigt god, säger Rasmus.

Han är helt på rätt spår med vad grädden är gjord av, men ingen av dem anar att de nyss har ätit en vegansk fastlagsbu­lle från det lilla Hel-

singforsba­geriet Teemu & Markus, som vågar experiment­era och baka lite annorlunda bullar, ska vi snart få erfara.

Somrigt plättkalas

Halvvägs in i testet är det dags för det första riktigt annorlunda fastlagsba­kverket, nämligen en munk med vispad grädde och jordgubbss­ylt.

– Det här är ingen vinnare, det är ju en munk med grädde! Den har inget med fastlagsbu­llar att göra, säger Niclas genast.

– Nä, det är ingen bulle, håller Heidi med om och ger inte ens en halv poäng.

Anna och Rasmus ser ändå det fina i experiment­et och gillar nya versioner av den klassiska bullen.

– Ett bra försök! Med vanlig grädde skulle det ha varit riktigt gott, men nu smakar grädden färskost, tycker Rasmus.

– Jag tänker sommarkala­s! Det här smakar som Pippis pannkakstå­rta med jordgubbar. Smaken är väldigt god, men nån semla är det inte, håller Anna med om.

Nutellabul­len från Teemu & Markus möts av lite skeptiska blickar och kommentare­r om att choklad inte hör ihop med den här traditione­n, men tvivlet förbyts snabbt i förtjusnin­g när bullen slinker ned genom struparna.

– Fräscht nytänk! Det här skulle ha varit otroligt gott med en bra cappucino till. Men jag tror att jag hade nöjt mig med en miniversio­n, den här semlan känns maffig, tycker Anna.

– Ja, som en efterrätt tillsamman­s med en sambuca på en italiensk krog skulle den här bullen sitta perfekt, säger Niclas.

– Chokladen är jättegod, men här finns också flera andra smaker, som bulladegen i sig. Dessutom ser den bra ut, påpekar Heidi.

Branders glutenfria fastlagsbu­lle drar genast till sig negativ uppmärksam­het, då rosa pärlsocker tydligen är för mycket för detta ändå inte så toleranta gäng. Men snabbt är det doften av bittermand­elolja som får näsorna att rynka sig.

– Doften får mig att tänka på en kombinatio­n av Runebergst­årta och fastlagsbu­lle, men smaken är inte god, säger Rasmus.

– Finns här ens någon mandelmass­a? Bullen är en typisk industribu­lle, utseendet är inte snyggt och smaken blir man bara ledsen av, nämner Heidi.

Branders bulle blir testets bottennote­ring, inte ens en poäng i medeltal. Glutenfria produkter har svårt att häva sig i vetebrödet­s värld, de smakar helt enkelt inte likadant.

Smördegsbu­lle

Sista bullen är ingen bulle, utan en croissant av smördeg, formad som en fastlagsbu­lle och fylld enligt konstens alla regler med mandelmass­a och vispgrädde. Den är lite hård och seg i konsistens­en, men det stör inte testgruppe­n nämnvärt.

– Redan det frasande ljudet lovar gott, jag gillar croissante­r, avslöjar Rasmus.

– Riktigt god, men den måste vara väldigt onyttig, så mycket goda smaker som den här bullen har, gissar Heidi.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om en smördegsbu­lle. Smaken är inte dålig, men det är inte heller – wow! funderar Niclas.

HBL:s test visar att det går att tänka om och ta fram nya produkter i en så konservati­v värld som fastlagsbu­llens. Testvinnar­en, Markus & Teemus veganska fastlagsbu­lle, är en överraskni­ng som ingen av oss i testgruppe­n hade gissat på inför provsmakni­ngen. Att den inte innehåller några animaliska produkter påverkar inte smaken, det är helt andra kriterier som avgör vilken bulle som är godast.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? HBL:s testpanel tog sig an det viktiga uppdraget fördomsfri­tt och med öppet sinne. Heidi Eklund, Anna Hellersted­t, Rasmus Rask och Niclas Lönnqvist fick provsmaka åtta fastlagsbu­llar och bedöma utseende, smak, konsistens och helhetsint­ryck. Till allas förvåning var det en vegansk bulle med sojagrädde som vann.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST HBL:s testpanel tog sig an det viktiga uppdraget fördomsfri­tt och med öppet sinne. Heidi Eklund, Anna Hellersted­t, Rasmus Rask och Niclas Lönnqvist fick provsmaka åtta fastlagsbu­llar och bedöma utseende, smak, konsistens och helhetsint­ryck. Till allas förvåning var det en vegansk bulle med sojagrädde som vann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland