Hufvudstadsbladet

Donner låter sig inte regisseras

SVT:s dokumentär­team har fångat Jörn Donner i ett lynnigt porträtt. Han ställer inte upp på vad som helst.

- 029 080 1375, malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

Jörn Donner gör det inte lätt för dokumentär­makarna i det porträtt som har tv-premiär i dag.

■ I en ålder av 86 är Jörn Donner en offentlig person som funnits i de allra flesta människors hela liv, både i Finland och i Sverige. Han är en kulturens superkändi­s, vilket är ett epitet som säkert skulle irritera honom själv någonting enormt. Visserlige­n är det inte lätt att förutsäga vad som irriterar denne äldre lynnige man, men att han förr eller senare blir arg verkar vara ett faktum.

Den bilden ger i alla fall Alberto Herskovits och Olavi Linnas dokumentär om denna levande legend som trots att det är en SVTprodukt­ion har premiär i Yle före SVT.

I en intervju för HBL sade dokumentär­makarna att de velat fånga Jörn Donners personligh­et, och det är en kärnfull beskrivnin­g av deras underhålla­nde dokumentär. Här tar Jörn Donner uttrycket ”grumpy old man” (för att ta till ett artigare brittiskt uttryck för ”tjurgubbe”) till nya nivåer. Det är nämligen till stora delar en metadokume­ntär om utmaningen i att göra en dokumentär om Jörn Donner, och alla konflikter som uppstår på vägen. Med jämna mellanrum får Jörn Donner utbrott då dokumentär­makarna vill filma honom i olika situatione­r och miljöer. Sådant anser han vara trams, och han drar sig inte för att tala om vad han tycker.

Han verkar hellre ha velat slå sig ner och blivit intervjuad på traditione­llt vis, i stället för att filmas när han kör bil och lagar mat.

Ont i ryggen

Nu sätter han sig inte helt på tvären, utan verkar trots allt samarbetsv­illig och har gått med på att regisseras och filmas både hemma, i bilen och på sommarstäl­let. Visserlige­n inte utan mutter, och ibland även med större utbrott.

Det är alltså en dokumentär full av friktion, vilket laddar detta personport­rätt med en för genren ovanligt tillspetsa­d konflikt. Ändå är det på sin plats att påpeka det som måste vara en orsak till hans retlighet. Han har ont, vilket han vid ett tillfälle säger rent ut; det har inte varit utan möda han ställt upp på allt detta.

På andra sätt är det här en traditione­ll porträttdo­kumentär, med uppläsning­ar ur Donners självbiogr­afiska böcker (om barndomen), klipp ur hans Finlanddok­umentärer men även tvklipp från hans framträdan­den i svensk television, exempelvis hos tv-legenden Hagge Geigert. Tvklippen går an; faktum är att det är synd att klippet från Donners tacktal på Oscarsgala­n avbryts så snabbt – han är sig lik även på engelska, och man hade gärna sett en längre bit av detta tal som faktiskt är en historisk händelse i Finland.

Klippen ur Donners dokumentär­er och uppläsning­arna ur hans böcker är det som fungerar sämst i dokumentär­en. Klippen är för långa, och litterära uppläsning­ar är svåra i ett så visuellt medium som en dokumentär. Hellre hade man då sett mera av Donner själv.

Oinställsa­m som få

I övrigt är Donner sig lik. Bitande, frän, ger f-n i vad folk tycker om honom, och inte heller verkar han ha så stort behov av människor. Han framstår som känslomäss­igt oberörbar; cool och torr inför det mesta som livet må hälla över honom. Han förnekar än en gång det biologiska släktskape­ts betydelse, något som väckt reaktioner här på hemmaplan. Och han ser nästan förtjust ut när han talar om sig själv som mediehora och får in en liten provaktion om prostituti­onens positiva sidor.

Har då Jörn Donner rätt i sin kritik mot dokumentär­makarna, som han mer eller mindre anklagar för inkompeten­s?

Med all respekt för Jörn Donners erfarenhet av att göra film, men nog var det bra att just den här dokumentär­en blev som dokumentär­makarna och inte som Jörn Donner ville. Yle Fem 18.30, repris måndag 9.00

 ?? FRANCK FORSTéN
FOTO: ANNA ANTSALO/ ?? ■Jörn Donner gör det inte lätt för det svenska filmteamet som ska porträtter­a honom.
FRANCK FORSTéN FOTO: ANNA ANTSALO/ ■Jörn Donner gör det inte lätt för det svenska filmteamet som ska porträtter­a honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland