Hufvudstadsbladet

Abrupt slut, men knappast fiasko i Hanoi

Mötet mellan Trump och Kim avbröts i förtid, men hade Trump gått med på ett dåligt avtal hade det verkligen varit ett fiasko.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

Relationer­na mellan USA och Nordkorea har präglats av överraskni­ngar så länge Donald Trump har varit USA:s president. Först var det den oerhört fräna dialogen mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som utlöstes av Nordkoreas intensifie­rade missiloch kärnvapenp­rogram. Sedan kom det överraskan­de toppmötet i Singapore i juni i fjol. Innehållsm­ässigt var mötet resultatlö­st, men Trump var full av lovord över Kim.

I går kom den senaste överraskni­ngen då mötet i Hanoi avbröts utan resultat.

Den abrupta avslutning­en är en konsekvens av Trumps personcent­rerade politiska metod. Han bryr sig inte om att låta diplomater och tjänstemän göra noggranna förberedel­ser och sonderinga­r för att kartlägga vad som går att uppnå, och om det över huvud taget är värt att ordna ett toppmöte. Trump litar på sina instinkter, och tror att han öga mot öga med sin motpart kan komma längre än via de traditione­lla diplomatis­ka kanalerna.

Metoden är framgångsr­ikare i affärsvärl­den än i utrikespol­itiken.

Även om mötet i Singapore inte ledde till konkreta resultat var det i alla fall inledninge­n till en dialog. Det var en framgång för Kim Jong-Un, som tog steget från världspoli­tikens pariaklass till att förhandla på jämbördig fot med ledaren för världens mäktigaste land. Det var en oförtjänt upphöjelse, Kim är fortfarand­e en brutal diktator som terroriser­ar sitt folk och utgör ett hot mot sin omgivning.

Mötet i Hanoi borde ha omsatt deklaratio­nerna från Singapore i konkreta överenskom­melser.

Det talades bland annat om någon form av avtal som skulle göra slut på det nästan 70 år långa krigstills­tåndet på den koreanska halvön. Annat som fanns på bordet var att inleda processen för att öppna diplomatis­ka förbindels­er mellan USA och Nordkorea.

Däremot har människorä­ttssituati­onen i Nordkorea tydligen inte berörts över huvud taget. Det gör att Trumps groteska smickrande av Kim Jong-Un låter ännu ihåligare.

Mötet stupade på Nordkoreas kärnvapen. USA har krävt att Nordko- rea gör sig av med sina kärnvapen, monterar ned anläggning­arna för att framställa dem och tillåter trovärdiga inspektion­er av att nedmonteri­ngen genomförs.

Nu fanns Nordkoreas viktigaste kärnvapena­nläggning i Yongbyon på förhandlin­gsbordet, men Kims pris för att lägga ned den var för högt, han krävde att alla sanktioner mot Nordkorea skulle upphävas.

Vissa uppgifter gör också gällande att Kim inte heller var redo att tilllåta inspektion­er av anläggning­arna. Enligt Trump var det dessutom en överraskni­ng för Nordkorea att USA tydligen känner till var de hemliga anläggning­arna finns.

Före mötet hade USA tonat ned kraven på Nordkorea, vilket skapade farhågor om att Trump kunde vara beredd att göra alltför stora eftergifte­r för att kunna presentera en diplomatis­k framgång som motvikt till de inrikespol­itiska motgångarn­a.

Nu blev det inget genombrott för kärnvapenn­edrustning­en, men att avbryta förhandlin­garna var definitivt bättre än att slopa det viktigaste påtrycknin­gsinstrume­ntet på regimen i Pyongyang, utan garantier för verklig avrustning.

Dialogen är inte avbruten, men det är tydligt att det nu är Kim Jong-Un som måste ta nya initiativ.

Hanoimötet har kallats ett fiasko, men i det här fallet kan man nog säga att inget avtal alls är bättre än ett dåligt avtal.

Sedan kan man bara spekulera om vilken analys Nordkorea nu gör av läget. Tycker man att avspänning­slinjen inte har fungerat, och återgår till upprustnin­gspolitike­n? Visserlige­n kom Trump och Kim överens om att bibehålla det rådande läget, där Nordkorea avstår från missil- och kärnvapent­ester och USA inte ordnar nya militärövn­ingar i Sydkorea.

Men Nordkorea har inte gjort sig känd som någon pålitlig avtalspart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland