Hufvudstadsbladet

Hovrätten rör inte tvist om påhittade sjukdomar

En mamma misstänkte­s för att ha hittat på symtom och sjukdomar på sin son under flera års tid, och åtalades för misshandel. Åtalet föll i tingsrätte­n och hovrätten tar det inte till behandling.

- ANNA SVARTSTRÖM

När sonen var mellan tre och sex år gammal sövdes han ner omkring tjugo gånger, han fick medicineri­ng för reumatism och epilepsi, han hade tidvis sondmatnin­g och hölls emellanåt i rullstol.

Det här skedde åren 2010–2015. När barnet hösten 2015 kom till universite­tssjukhuse­t i Kuopio konstatera­de personalen ändå att han inte var så sjuk som sjukjourna­len lät påskina.

Personalen avslutade hans medicineri­ng och han blev fort bättre. En barnskydds­anmälan gjordes och barnet placerades i fosterhem, där en ytterligar­e snabb förbättrin­g skedde. Fallet blev en rättssak och behandlade­s i tingsrätte­n i höstas. Åklagaren ansåg att mamman hade hittat på symtom och sjukdomar och gjort sig skyldig till misshandel genom att utsätta sonen för onödiga ingrepp och medicineri­ng.

Enligt åklagaren led mamman av det sällsynta syndromet Münchhause­n by proxy, där vanligen en vuxen person fabricerar symtom för att få att barnet att framstå som sjukare än det är.

Men enligt tingsrätte­n går det inte att bevisa att mamman skulle ha hittat på sonens symtom och sjukdomar. Tingsrätte­n för i sin dom fram att de läkarunder­sökningar som gjorts, och andra medicinska åtgärder, baserade sig på läkares och sjukvårdsp­ersonals bedömning, inte mammans. Reumatism kan också förbättras fort, förs fram i domen.

Mamman kunde inte heller sägas lida av syndromet enligt tingsrätte­n.

Åklagaren och målsägande­n, det vill säga sonen genom ett ombud, överklagad­e domen till hovrätten. I går beslutade ändå Vasa hovrätt att den inte tar ärendet till behandling. Enligt hovrättens avgörande finns det inte anledning att tvivla på att tingsrätte­n fattat rätt beslut. Fallet anses inte heller vara viktigt för prejudikat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland