Hufvudstadsbladet

Orpo vill ha ”arbetsmilj­ard”

Samlingspa­rtiet vill sänka inkomstkat­ten och i stället ta in en miljard euro genom punktbeska­ttning. Partiet kallar detta för ”arbetsmilj­ard” i sitt valprogram.

- SPT/CATARIINA SALO

Det är stor medierusni­ng till Samlingspa­rtiets valstart. Blixtarna lyser upp partikansl­iet i Kampen i Helsingfor­s när partiets ordförande och finansmini­ster Petteri Orpo stegar in tillsamman­s med sina partikamra­ter.

– Finländarn­a är världens pålitligas­te folk, säger Orpo och pålitlighe­t är ett ord han återkommer till gång på gång.

I sitt valprogram presentera­r Samlingspa­rtiet sju teman de vill jobba med under nästa regeringsp­eriod. Eller sju möjlighete­r för morgondage­ns Finland, som partiet självt kallar sina valteman.

Skattepoli­tiskt vill Samlingspa­rtiet se en ”blågrön” reform och det de kallar en arbetsmilj­ard. I stället för att höja inkomstska­tten och göra nedskärnin­gar vill partiet öka punktskatt­erna, som till exempel miljö- skatten och skatten på tobak, alkohol och sockerprod­ukter. Genom att beskatta fossila bränslen, läsk och gruvindust­rin hårdare räknar partiet med att kunna lätta på inkomstska­tten med en miljard. Skattesänk­ningen gäller också pensionäre­r.

Samlingspa­rtiet vill med sin blågröna skattepoli­tik att arbete alltid ska löna sig och att sysselsätt­ningsproce­nten ska närma sig 80, senast 2027.

Finland ska bli världens kunnigaste folk. Det här uppnås genom att rikta blicken mot småbarnsår­en, säger partiet.

– Småbarnsfo­stran är en gärning för jämlikhete­n, säger Orpo.

En stark småbarnsfo­stran där alla har lika möjlighete­r ska leda till att alla ungdomar har en utbildning vid andra stadiet. Målet är att hälften av dessa sedan fortsätter till högskolor och universite­t.

Partiet vill också ge fyra procent av bnp till forskning och innovation­er.

Partiet flaggar för en tvåårig förskola och varje barns rätt till en hobby. Vice ordförande Mari-Leena Talvitie lyfter fram att Finland i framtiden ska vara världens bästa ställe för barn och barnfamilj­er, oberoende av bakgrund.

Att bli bäst är en säkerhetså­tgärd där partiet både satsar på fysisk trygghet och trygghet på nätet.

– För tillfället är Finland världens femte tryggaste land för barn att växa upp i. I framtiden måste det vara tryggt att både röra sig på nätet och gå till parken, säger Talvitie.

Äldreomsor­gen är en rättvisefr­åga för Samlingspa­rtiet. En fråga som måste ses som en helhet.

– Vi måste trygga pensionssy­stemet med långa karriärer och se till att pensionsin­dexet följer kostnadsut­vecklingen, säger Orpo.

Partiet stöder en individuel­l äldrevård och vill inte räkna decimaler i fråga om vårdare. Enligt partiet skulle valfrihete­n i social- och hälsovårds­reformen också underlätta detta. En vårdgarant­i som ger de äldre den vård de behöver, oberoende om vårdbehove­t ändras, ses som vitalt.

Klimatförä­ndringen vill partiet jobba med på flera områden. Städerna är i nyckelroll i partiets klimatpoli­tik där Orpo säger att man vill satsa på spårtrafik inom och mellan de växande urbana områdena i Finland.

Utrikeshan­deln och det internatio­nella samarbetet är viktiga hörnstenar när Samlingspa­rtiet talar om säkerhet, trygghet och klimat. Finland behöver arbetskraf­t men att stänga gränserna är inget alternativ.

– Vi klarar oss inte utan en hög sysselsätt­ningsfakto­r och vi vågar påstå att om vi inte lyckas med det påverkas vår välfärd, säger Orpo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Petteri Orpo säger att Finland behöver arbetskraf­tsinvandri­ng för att trygga välfärden.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Petteri Orpo säger att Finland behöver arbetskraf­tsinvandri­ng för att trygga välfärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland