Hufvudstadsbladet

Kommuner: Lag om 0,7 vårdare blir dyr

Vårdbehove­t varierar och samma krav för alla skapar kostnader och problem, enligt Kommunförb­undet. Vårdfacket Super anser däremot att det behövs en lag för personaldi­mensioneri­ng.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Nästan alla riksdagspa­rtier stöder en personaldi­mensioneri­ng på 0,7 vårdare per klient på serviceboe­nden, och trots att Samlingspa­rtiet är skeptiskt har partiets ordförande Petteri Orpo sagt sig kunna gå med på det.

Kommunförb­undets direktör för social- och hälsovård Tarja Myllärinen säger att det inte är någon idé att binda resurser genom att kräva ett visst antal vårdare.

– Vi är kritiska till en specifik siffra som mekaniskt gäller alla. Nu finns det personal enligt behov eftersom det finns många olika slags serviceboe­nden och många olika slags klienter.

På vissa ställen krävs det färre vårdare och på andra fler än 0,7 per klient. Hon betonar ändå att personaldi­mensioneri­ngen är över 0,5 i över 95 procent av fallen, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

– Problemen kan endast lösas på enheterna från fall till fall, inte genom order från riksdagen.

Kravet skulle betyda att det måste anställas kring 4 000 vårdare till, uppskattar Kommunförb­undet. Vården produceras både offentligt och privat, men det är oftast kommunerna som köper tjänsterna och ansvarar för vården.

– Enligt våra beräkninga­r skulle det kosta 200–250 miljoner euro. Det är också brist på kompetent personal och det tar tid att utbilda nya vårda- re. Nu finns det helt enkelt inte tillräckli­gt många som söker tjänsterna.

Myllärinen ser också att det finns en risk för att resurserna för personalen tas från hemvården.

Fackförbun­d kräver lag och straff

Finlands närvårdar- och primärsköt­arförbund Super vill att personaldi­mensioneri­ngen skrivs in i lagen och vill ha sanktioner för dem som bryter mot reglerna. Ordförande­n Silja Paavola tror inte att behovet av vård varierar så mycket.

– Kommunerna har redan höjt tröskeln för att få en plats på ett serviceboe­nde så mycket att behovet av vård är ungefär lika för alla, säger Paavola.

Orsaken till vårdbehove­t kan variera men för att boendet ska vara mer än bara en säng och mat så behövs fler vårdare, enligt Paavola. Hon är kritisk till att personaldi­mensioneri­ngen endast är en rekommenda­tion och inte bindande.

– Eftersom det inte finns någon lag om personalmä­ngden betyder det att vården kan vara fantastisk på vissa boenden, men hemsk på andra.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har undersökt personalkv­oterna och enligt Paavola krävs 0,65 för god vård medan 0,8 behövs för personlig vård. Det har Super som riktlinjer för vad som borde stå i lagen.

Paavola anser att det finns tillräckli­gt med kompetenta vårdare för att öka personalen och att bristen på vårdare är självförvå­llad.

– Det finns 72 000 utbildade vårdare som har bytt bransch på grund av lönen, arbetsbild­en och eftersom jobbet är för belastande, säger Paavola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland