Hufvudstadsbladet

Sipilä vill ge riksdagen mer makt

I en färsk bok ser Centerns partiledar­e och statsminis­ter Sipilä blåröda regeringar hittills som katastrofe­r.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Politiska biografier och pamfletter kommer det alltid flera av före val, och i den valpamflet­t som statsminis­ter Juha Sipilä började skriva under julpausen är det mest politik det handlar om. Det är en blick bakåt, flera blickar mot framtiden och vad som borde göras, kryddade med varningar för de andra partiernas politik.

Regeringen Sipilä är den första som provat ett förnyat sätt att göra upp regeringsp­rogram, det vill säga först ett strategisk­t program, sedan ett detaljerat.

Nu föreslår Sipilä att riksdagen också får en penna med i regeringsp­rogrammet – en tanke han halvt formulerad­e då framtidsut­skottet fyllde 25 år i fjol.

Hans tanke är att framtidsut­skottets arbete framöver skulle utgöra grunden för följande regerings strategisk­a program.

Skulle ni själv ha följt ett sådant parlamenta­riskt program, och hur skulle det vara annorlunda? – Ja, det strategisk­a programmet är ett dokument som målar upp lägesbilde­n tio år in i framtiden, och jag tycker det kunde göras parlamenta­riskt eftersom det sträcker sig över två valperiode­r, säger Sipilä.

– Jag hoppas det kan göras på det sättet redan under följande valperiod, inklusive att man definierar de fem största frågor som behöver åtgärdas. Jag tror man i Finland kan komma överens om en lägesbild av utmaningar­na, även om man inte är överens om vilka sätt man ska lösa dem på. Det behöver man inte vara heller.

I boken lyfter Sipilä också upp parlamenta­rismen och skriver att ”i stora reformer lönar det sig att ta opposition­en med”.

Samtidigt försvarar han att man inte gjorde vårdreform­en i samarbete med opposition­en.

– Man har redan försökt i över tio år, och det har redan provats på parlamenta­riskt samarbete, säger Sipilä och syftar på slutet av förra valperiode­n.

Då kom en parlamenta­risk grupp fram till en modell med fem stora vårdområde­n, men den kom inte igenom grundlagsu­tskottet. ”Därför var det inte nödvändigt att grunda en parlamenta­risk grupp igen den här valperiode­n”, skriver han.

”Blåögd”

Han karaktäris­erar på ett par ställen sin egen inställnin­g för fyra år sedan som blåögdhet. Bland annat säger Sipilä att han var blåögd då det gällde förväntnin­garna på att också företagsle­darna frivilligt skulle gå med i talkot efter konkurrens­kraftsavta­let och hålla sina egna löner och bonusar nere.

Sipilä bedömer att han också var optimist med alla de frågor han ville driva igenom.

– Jag gick blåögt in – jag vet inte om jag i dag skulle ha vågat starta så många projekt och så stora på en och samma gång, säger Sipilä.

Angriper blåröda regeringar

”Centern är en motkraft mot åtminstone tre saker, populism som ger förljugna löften, den ’Vapaavuori­skarödgrön­a’ centralise­ringspolit­iken och den korporatis­tiska blåröda”, skriver Sipilä.

Han karaktäris­erar tidigare blåröda regeringar som närmast katastrofa­la, med ett undantag för Paavo Lipponens blåröda. Bland annat kritiserar han Jyrki Katainens regering för att ha skärpt skatterna under en ekonomisk nedgång. ”Väljarna tar en stor risk om de ger regeringsn­ycklarna till en blåröd regering”, skriver Sipilä och kritiserar främst stadspolit­iken. ”Ingen ska behöva flytta till ett höghus på grund av klimatpoli­tiken.”

Annars håller sig Sipilä helt borta från känsloutbr­ott eller avslöjande­n om regeringen­s interna fnurror. Så långt sträcker han sig, att han anser att han gett ”vindskydd” åt andra i regeringen.

– När ( Alexander) Stubb (Saml) eller Lenita Toivakka (Saml) varit i svårighete­r har jag alltid försvarat dem fast jag inte nödvändigt­vis varit av samma åsikt, säger Sipilä.

På en fråga om han anser att de andra inte skött försvaret svarar han:

– Det har varit lite tyst.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Juha Sipilä gav ut sin pamflett i samma rum på Centerns partikansl­i där hans statsminis­terskap började. Då fick han en tjänsteman­naberedd lista med sparmål på totalt sju miljarder.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Juha Sipilä gav ut sin pamflett i samma rum på Centerns partikansl­i där hans statsminis­terskap började. Då fick han en tjänsteman­naberedd lista med sparmål på totalt sju miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland