Hufvudstadsbladet

Fler plenum läggs in för vårdreform­en

Social- och hälsovårds­utskottet har bett om tilläggsti­d av riksdagens talmanskon­ferens. Nu är det bestämt att det blir fler plenum, men beskedet om riksdagens session förlängs dröjer.

-

– Vi har gjort en arbetsplan, nu får vi se vad talmanskon­ferensen anser om den, sade social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) till STT i går. Enligt den ursprungli­ga tidtabelle­n borde utskottet få färdigt sitt betänkande senast tisdagen den 5 mars. Kiuru ville inte precisera hur mycket tilläggsti­d man har bett om, men det är klart att det inte blir färdigt till början av nästa vecka.

Senare i går kom några besked från talmanskon­ferensen. Kontentan är att riksdagens arbetstakt kom- mer att bli intensivar­e. Det blir fler plenum och man slopar gränsen att mötena ska sluta klockan 22. Bland annat kommer dagens och måndagens plenum att pågå längre än vanligt. Dessutom lär det bli plenum lördagen den 9 mars.

Däremot har talmanskon­ferensen inte beslutat om riksdagens session förlängs ännu. Just nu är planen att riksdagen tar valpaus den 15 mars.

Talmannen Paula Risikko (Saml) säger enligt Yle att sessionen måste förlängas om vårdreform­en ska ros i land. Helsingin Sanomat skriver att Risikko ser det som helt säkert om man vill att lagpaketen ska bli klara.

Kiuru kommentera­de också onsdagens kupp i utskottet. Medan Kiuru för en kort stund avlägsnade sig från utskottets möte på genomförde utskottets vice ordförande Hannaka- isa Heikkinen (C) en omröstning där man beslöt att inte längre höra några experter med anledning av vårdreform­ens lagar.

Hon beskriver att utskottet har fört en lång diskussion om saken.

– Vi ska också i fortsättni­ngen hålla oss till den arbetsordn­ing som har fungerat länge i riksdagen, och det är grundlagen­s anda som gäller, säger hon enligt Svenska Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland