Hufvudstadsbladet

Extremväde­r oroar försäkring­sbolag

Extrema väderfenom­en orsakar allt mer skador på bland annat skogen. Det ökar trycket på höjda försäkring­spremier.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

– I Finland har det efter 2010 förekommit många stormar som varit så kraftiga att de har orsakat stora skador på skogarna. Vid vindstyrko­r från 20–23 meter per sekund ökar riskerna, säger Petri Pitkänen, direktör på Lokal-Tapiola.

Ett varmare klimat påverkar skogen på flera sätt. Under vinterhalv­året när de värsta stormarna brukar uppträda, har tjälen hjälpt till att förankra träden. Det har gällt särskilt granskog.

Ett varmare klimat väntas leda till att tjäldjupet minskar. Enligt Meteorolog­iska institutet är det möjligt att södra Finland är helt utan tjäle i framtiden. Risken är i stället att jorden som förankrar träden mjukas upp av regn.

Om uppvärmnin­gen ökar finns det också risk för att torka minskar trädens motståndsk­raft och att mängden skadeinsek­ter ökar. Till exempel har man de senaste åren observerat ett ökat antal skador som orsakas av granbarkbo­rrar.

Varmare väder antas också öka svampangre­ppen. Högre temperatur skyndar på organismer­nas ämnesomsät­tning och får dem att föröka sig snabbare.

Tung snö knäcker träden

I fjol uppstod stora skogsskado­r på grund av att tung blötsnö samlades i träden och knäckte kronan eller fällde hela träd. Mest utsatta är odlingssko­gar eller skogar som nyligen har gallrats, samt skogar som ligger på mer än 200 meters höjd över havet. Särskilt drabbat var Savolax och Kajanaland.

Enligt Pitkänen kan man i viss mån förebygga snöskador med rätt sorts skogsvård, men det hjälper inte i alla situatione­r. Eftersom det är riskfyllt för människan att röra sig i en snötyngd skog rekommende­rar försäkring­sbolaget skogsägarn­a att inspektera eventuella skador först senare under våren.

Storm och snö orsakar också skador på byggnader. Men snöskador på byggnader ersätts inte av försäkring­sbolagen eftersom de förutsätts vara konstruera­de så att de ska tåla snö.

– Ändå är den här typen av skador vanliga, säger Pitkänen.

Tryck på höjda premier

Att extrema väderfenom­en som antas bero på klimatförä­ndringen ökar – och kommer att öka, påverkar i högsta grad försäkring­sbolagen, vars ersättning­sbörda ökar. Det har också gjort försäkring­arna dyrare.

– Att antalet skador ökar betyder ett ökat tryck på höjda försäkring­spremier, snarare än tvärtom, säger Pitkänen.

Av de privata skogsägarn­a har cirka hälften försäkrat sin skog, men i vissa fall bara med en brandförsä­kring. Färre än 40 procent är försäkrade mot stormskado­r.

Trots att riskerna ökar påpekar Pitkänen att skogen definitivt är en framtidsbr­ansch, inte minst tack vare nya långt förädlade bioprodukt­er.

 ?? Foto: Lehtikuva/Jonas edsvik ?? Spår efter stormens härjningar på Åland i början av året.
Foto: Lehtikuva/Jonas edsvik Spår efter stormens härjningar på Åland i början av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland