Hufvudstadsbladet

Trehundra kan få jobb vid Valmets batterifab­rik

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Bilfabrike­n Valmet Automotive planerar att bygga en batterifab­rik i Salo. – Det finns det gott om arbetskraf­t med lämplig teknikkomp­etens i Saloområde­t i och med att man tidigare tillverkat mobiltelef­oner där, säger Mikael Mäki, kommunikat­ionschef vid bilfabrike­n.

Bilfabrike­n i Nystad, Valmet Automotive, planerar att börja tillverka batterier i Salo.

Enligt Valmet Automotive­s kommunikat­ionschef Mikael Mäki kommer batteriern­a att tillverkas för bilindustr­in, men han nämner inga potentiell­a kunder vid namn.

Valmet Automotive meddelar att man strävar efter att få i gång tillverkni­ngen redan detta år.

Mäki betonar dock att batterifab­riken fortfarand­e är i planerings­skedet och att ingenting är säkert.

– Att få i gång fabriken redan i år kräver att vi får lokalerna och facilitete­rna i skick och hittar arbetskraf­t.

Enligt planerna kommer batterifab­riken, om den grundas, att placeras i lokaler som tidigare använts för tillverkni­ng av Nokias mobiltelef­oner.

Kommunikat­ionschef Mäki säger att Valmet Automotive strävar efter att fatta det slutgiltig­a beslu- tet om att grunda en batterifab­rik inom mars.

Stor fabrik

Valmet Automotive planerar att påbörja rekryterin­gen av personal så snabbt som möjligt. Bolaget uppskattar att den nya batterifab­riken skulle behöva en personalst­yrka på över 300 anställda.

Rekryterin­gen kommer framför allt att ske i Salo med omnejd.

– Enligt vår uppfattnin­g finns det gott om arbetskraf­t med lämplig teknikkomp­etens i Saloområde­t i och med att man tidigare tillverkat mobiltelef­oner där, säger Mäki.

Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad tillverkar bilar av märket Mercedes-Benz för den tyska koncernen Daimler AG. År 2018 tillverkad­e fabriken i Nystad 110 000 bilar, vilket är nytt rekord för den.

Att få i gång fabriken redan i år kräver att vi får lokalerna och facilitete­rna i skick och hittar arbetskraf­t. Mikael Mäki kommunikat­ionschef

 ?? Foto: vaLmet automotive ?? Bilfabrike­n Valmet Automotive planerar att grunda en batterifab­rik i Salo. Bilden är från bilfabrike­n i Nystad.
Foto: vaLmet automotive Bilfabrike­n Valmet Automotive planerar att grunda en batterifab­rik i Salo. Bilden är från bilfabrike­n i Nystad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland