Hufvudstadsbladet

Helen höjer elpriset med kring 20 procent

Helsingfor­s Energi, Helen, som ägs av Helsingfor­s stad, höjer priset på el. Det nya priserna träder i kraft i början av april och berör elavtal som gäller tills vidare.

- NICLAS LöNNQVIST

Helsingfor­s Energi höjde priset på el senast i höstas och meddelar nu i sin kundtidnin­g om nya prisförhöj­ningar.

I höstas steg priserna med drygt 11 procent. Nu är höjningarn­a ännu större. Priset på det vanligaste avtalet höjs med 21,6 procent och den så kallade miljövänli­ga vindelen och miljöelen höjs med 18 till 20 procent.

Enligt Helen är orsaken till höjningarn­a att marknadspr­iset på elektricit­et har stigit. Enligt Helen beror det här på att priset på utsläppsrä­ttighetern­a har höjts.

– Också bristen på vattenkraf­t är en av de största orsakerna till att vi är tvungna att se över våra konsumentp­riser. Elens marknadspr­is styr våra priser och jag vågar påstå att det gäller samtliga företag på den här marknaden, säger Marko Riipinen, som är direktör för försäljnin­g och kundtjänst vid Helsingfor­s Energi.

Enligt honom finns det inte en press på att ytterligar­e höja konsumentp­riserna på el, inom den närmaste framtiden.

– Vi reagerar alltid enligt rörelserna på marknaden. Vi justerade våra priser i höstas och nu gör vi det igen. Men det finns också en möjlighet att priserna på konsumente­len sjunker i framtiden. Inget är hugget i sten, säger Riipinen.

Bolaget uppger att elräkninge­n blir drygt 2,40 euro i månaden dyrare för dem som bor i höghus. Om man värmer sin villa med el så är höjningen drygt 21 euro i månaden. Villor som har annat uppvärmnin­gssystem kan räkna med en ökning på 5,40 euro i månaden.

Prishöjnin­garna gäller priset på elenergin och berör inte elöverföri­ng, som sköts av det lokala nätbolaget. I Helsingfor­s sköts elöverföri­ng av Helen Elnät. Priset på elöverföri­ng i Helsingfor­s höjdes i fjol med 5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland