Hufvudstadsbladet

Finska e-recept duger för billigare medicin i Estland

Från och med januari i år har finländska patienter kunnat lösa ut sina receptbela­gda mediciner i Estland, med ett finskt e-recept. Trots billigare priser i estniska apotek tror experter i läkemedels­branschen inte på ett medicinral­ly över Finska viken.

- SPT/MIKAEL SJöVALL, SPT/SöREN JONSSON

Det har redan tidigare varit möjligt att köpa receptbela­gda mediciner i Estland med finska läkemedels­recept. Den stora förändring­en i år är att de estniska apoteken nu har tillgång till finska e-recept i en nygrundad databas som är gränsövers­kridande.

SPT har jämfört priserna på de 50 mest konsumerad­e receptbela­gda medicinern­a i Finland och Estland. Analysen visar att en finländsk patient sparar i genomsnitt 50 procent genom att köpa sina mediciner i Estland. Jämförelse­n beaktar inte vare sig Folkpensio­nsanstalte­ns eller den estniska motsvarigh­eten Haigekassa­s avdrag.

– Beslutet har fattats på EU-nivå så vi har varit mentalt förberedda på den här förändring­en en längre tid, säger direktör Charlotta Sandler på Apotekarfö­rbundet.

Trots att de estniska priserna på mediciner är rejält billigare än i Finland så tror inte Apotekarfö­rbundet att de nya bestämmels­erna kommer att leda till att finländska patienter försöker hamstra mediciner i samband med sina resor till Estland.

– I praktiken fungerar det så att du måste ansöka separat om Folkpensio­nsanstalte­ns avdrag efter att du har köpt dina mediciner i Estland. Få finska patienter orkar med sådan byråkrati och föredrar att köpa sina mediciner i Finland, säger Sandler.

Köpa billigt och sälja dyrt

Men varför är det så stor prisskilln­ad egentligen? Enligt Läkemedels­industrin, som är läkemedels­branschens intresseor­ganisation, handlar det om ren och skär marknadsek­onomi. I Finland är partiprise­t på läkemedel inte särdeles högt. Det är Estland som är undantaget.

– I Estland är köpkraften märkbart lägre än i Finland. Därför väljer en del läkemedels­företag att sälja mediciner till ett billigare partipris till landet, så att estländare ska ha råd att köpa deras medicin, säger Sirpa Rinta, direktör för läkemedels­politik vid Läkemedels­industrin.

Läkemedel är en del av EU:s in- re marknad. Läkemedels­industrin försöker därför i allmänhet att hålla partiprise­t på samma nivå inom EU för att undvika parallelli­mport.

– Parallelli­mport har blivit en stor affär inom EU, också när det gäller läkemedel. Det finns företag som köper in stora mängder läkemedel från Portugal, Grekland och de gamla öststatern­a och säljer dem vidare till länder med högre levnadssta­ndard.

Tallinn och Pärnu i fokus

De nya finsk-estniska bestämmels­erna gynnar tillsvidar­e endast finländska patienter eftersom estländare inte har motsvarand­e rätt att köpa receptbela­gda mediciner med estniska e-recept i Finland. Enligt Apotekarfö­rbundet kommer estniska patienter att kunna använda sig av estniska e-recept i finska apotek före årsskiftet. En motsvarand­e överenskom­melse med Sverige antas bli verklighet först nästa år, uppger källor som SPT har talat med.

Sandler tror att det nya systemet i Estland kommer att gynna dem som pendlar mellan Estland och Finland, men att de nya reglerna inte kommer att leda till något större inkomstbor­tfall för de finska apoteken. De estniska apotekarna är inne på samma linje.

– Finska e-recept är en ganska ny sak för oss här i Estland så vi har inte hunnit utvärdera effekterna av lagändring­en ännu, säger verksamhet­sledare Kaidi Vendla på det est- niska apotekarfö­rbundet Eesti Apteekrite Liit.

Vendla tror att kommersen med mediciner och finska e-recept kommer att bli livlig främst i Tallinn och Pärnu medan övriga städer i Estland inte kommer att påverkas nämnvärt av de nya reglerna.

– De finska patientern­a måste betala hela beloppet på medicinen i de estniska apoteken eftersom vi inte kan följa den finska Folkpensio­nsanstalte­ns bestämmels­er om avdrag, säger Vendla.

Hon får medhåll av sin kollega på Estlands provisorsf­örening.

– Jag tror inte att det blir en rusch med finska patienter som uppsöker estniska apotek efter att de nya bestämmels­erna trädde i kraft, säger ordförande Karin Alamaa-Ass på Eesti Proviisori­te Koda.

Jag tror inte att det blir en rusch med finska patienter som uppsöker estniska apotek efter att de nya bestämmels­erna trädde i kraft. Karin Alamaa-Ass, ordförande, Eesti Proviisori­te Koda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Experter i läkemedels­branschen tror inte på ett medicinral­ly över Finska viken, trots att priserna på receptbela­gda mediciner är avsevärt billigare i Estland.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Experter i läkemedels­branschen tror inte på ett medicinral­ly över Finska viken, trots att priserna på receptbela­gda mediciner är avsevärt billigare i Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland