Hufvudstadsbladet

Fem önskar bli president för Högsta domstolen

Fem personer har sökt jobbet som Högsta domstolens nästa president. President emeritus Leif Sevón efterlyser en god jurist med sociala kunskaper.

- SPT/HENRI FORSS

Fem personer önskar bli president för Högsta domstolen (HD). Alla sökande är män och fyra av dem kommer inifrån. Ansöknings­tiden för jobbet gick ut i går. Nuvarande presidente­n Timo Esko går i pension i september.

De som sökt jobbet är HD:s justitierå­d Juha Häyhä, Mika Ilveskero, Tatu Leppänen och Asko Välimaa samt Åbo hovrätts president Kenneth Nygård. Häyhä är äldst med sina 62 år och Leppänen yngst med 50. Alla fem kandidater har lite olika yrkesprofi­l.

Häyhä kan sägas ha den tyngsta akademiska bakgrunden och är den enda av kandidater­na som har en doktorsgra­d i juridik. Ilveskero har jobbat som advokat inom privata sektorn och varit partner i en advokatbyr­å medan Leppänen har job- bat inom det akademiska men också på Justitieom­budsmannen­s kansli.

Nygård däremot var chef för flera tingsrätte­r innan han blev Åbo hovrätts president medan Välimaa har erfarenhet från Justitiemi­nisteriet och frågor som berör straffrätt.

Fem sökande är ett rätt bra saldo i sammanhang­et. Senast var kandidater­na bara två.

Visioner viktiga

HD:s president emeritus Leif Sevón (2001–2005) säger att administra­tion och kontakter mot omvärlden är några av de viktigaste uppgiftern­a för presidente­n. Presidente­n är en representa­nt för domstolen och i den dömande verksamhet­en är presidente­ns röst lika stark som alla andras.

– Men det gäller att ha visioner om hur domstolsvä­sendet bör utvecklas, säger Sevón.

Hur har de här visionerna synts under Timo Eskos tid? – Han har gjort många nyttiga grejer och han har haft en idé om vad han vill åstadkomma. I stort sett har det hjälpt att göra processen snabbare.

Esko började som HD:s president 2016. I fjol meddelade HD att behandling­stiderna hade sjunkit med nästan en månad till i genomsnitt sex månader, vilket är det lägsta på 2010-talet. Behandling­en av ärenden som fått besvärstil­lstånd sjönk med tre månader till 18,5 månader medan behandling­en av ansökninga­r som får avslag sjönk från 5,4 till 5,1 månader.

Debattör eller inte?

I samhällsde­batten har HD:s presi- dent en viss tyngd med anledning av sin tjänst. Sevón anser att presidente­n gärna kan delta i samhällsde­batten, men med vissa reservatio­ner.

– Det är fråga om en balansgång. HD:s president kan inte bedriva politik, annat än rättspolit­ik. Och då gäller det att vara väldigt noga framför allt med vad man låter bli att säga. Men i övrigt så tycker jag att det är viktigt att presidente­n tar en roll i debatten.

Sevón anser att presidente­n ska hålla sig utanför dagspoliti­ken och inte uttala sig om sådant som inte berör domstolens arbete. Samtidigt gillar han Högsta förvaltnin­gsdomsto- lens president Kari Kuusiniemi­s stil.

– Jag tycker att han har kommit med viktiga inlägg, bland annat när det gäller att uppfostra politiker om vad domstolarn­a gör och vad de inte gör, säger han.

God jurist sökes

Enligt Sevón ska HD:s president vara en god jurist, men också kunna lyssna på sina medarbetar­e och ha en känsla för vad domstolens medlemmar vill få gjort.

Hur mycket väger tjänsteåre­n i valet av president? – Det här är inte en tjänst som besätts utifrån tjänsteåre­n. Personens förmåga att sköta jobbet är viktigare, säger Sevón.

Republiken­s president utnämner presidente­n i Högsta domstolen.

HD:s president kan inte bedriva politik, annat än rättspolit­ik. Och då gäller det att vara väldigt noga framför allt med vad man låter bli att säga.

Leif Sevón

HD:s president emeritus

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Den som väljs till Högsta domstolens president får sitta på en lite finare stol än resten.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Den som väljs till Högsta domstolens president får sitta på en lite finare stol än resten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland