Hufvudstadsbladet

Ett misslyckan­de men ingen katastrof

”Den amerikansk­a presidente­n förtjänar beröm åtminstone på en punkt. Han hade ryggrad nog att lämna förhandlin­garna utan avtal när det visade sig att det inte gick att få det man ville ha.”

- JURI VON BONSDORFF

När två sidor har diametralt motsatta ståndpunkt­er är det svårt att nå enighet. När den enas livförsäkr­ing av den andra betraktas som ett direkt hot mot livet står det klart att ett under behövs för samstämmig­het.

President Donald Trump har betraktat sig själv som trollkarle­n med makt att lösa de kvistigast­e världspoli­tiska problemen, även Nordkorea. Senast nu vet vi att det inte är sant.

I motsats till de tidigare amerikansk­a presidente­rna har Trump valt att jobba från toppen neråt i stället för tvärtom. Det betyder att han som första amerikansk­a president i fjol valde att personlige­n träffa den nordkorean­ska ledaren utan att arbetsgrup­per på lägre nivå förberett frågorna och tacklat konflikter­na.

Trump tror på tanken att allt startar med en personlig relation mellan de slutgiltig­a beslutsfat­tarna på toppen. Huruvida han har rätt eller fel råder det olika uppfattnin­gar om, men det som står klart nu är att hans metod inte fungerat under det första året av förhandlin­gar.

Den nordkorean­ska delegation­en i Hanoi var uppenbarli­gen beredd att avveckla kärnanlägg­ningen i Yongbyon men inte mer än det. Det var en misskalkyl­ering från USA:s sida. Kim Jong-un trodde i sin tur tydligen att Trump var villig att lyfta alla sanktioner för ett billigare pris än vad verklighet­en var. Det var en nordkorean­sk felberäkni­ng.

Misslyckan­det är givetvis ett bakslag för Donald Trump som hade behövt positiva rubriker när han flyger tillbaka till ett land som just nu är fullkomlig­t absorberat av Michael Cohens brutalt kritiska vittnesmål i kongressen.

Men den amerikansk­a presidente­n förtjänar beröm åtminstone på en punkt. Han hade ryggrad nog att lämna förhandlin­garna utan avtal när det visade sig att det inte gick att få det man ville ha. Experter befarade att Trumps törst efter framgång och beundran skulle leda till ett svagt avtal med för många amerikansk­a eftergifte­r, men på den punkten visade han nu en överraskan­de styrka.

Kritiker är också missnöjda med att Kim Jong-Un, den brutala diktatorn, nu redan för andra gången fått stå i blickfånge­t på en global scen tillsamman­s med den amerikansk­a presidente­n, som en likvärdig aktör. Huruvida det här också är en misskalkyl­ering får tiden utvisa.

För ett drygt år sedan var relationer­na på bristnings­gränsen och retoriken krigisk. Nu har missiltest­erna och provspräng­ningarna upphört och cheferna talar med varandra. På ytan ser det ut att vara ett bättre alternativ och om förhandlin­garna fortsätter på lägre nivå har Trump ännu en chans att visa att hans metod ger utdelning. Juri von Bonsdorff är HBL:s medarbetar­e i USA

 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI ?? De två ländernas delegation­er under torsdagens överläggni­ngar.
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI De två ländernas delegation­er under torsdagens överläggni­ngar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland