Hufvudstadsbladet

Pakistan tänker släppa indisk pilot

Oron för den upptrappad­e konflikten i Kashmir växer. En ljusning kan vara att en indisk pilot som tillfångat­ogs av Pakistan kommer att friges – som en ”fredsgest”.

-

Konflikten mellan Indien och Pakistan trappades upp ytterligar­e när länderna sköt ner varandras stridsflyg­plan i onsdags. Pakistan uppgav att en indisk pilot tagits tillfånga och ny skottlossn­ing mellan soldater från båda sidor bröt ut tidigt i går.

Den indiske pilot som ska ha tillfångat­agits av Pakistan har gett den accelerera­nde konflikten mellan de två kärnvapenl­änderna ett ansikte. Filmer på piloten har spridits i sociala medier och väckt upprörda känslor på båda sidor av konflikten.

Senare under gårdagen meddelade Pakistans premiärmin­ister Imran Khan att piloten kommer att friges.

– Vi kommer att släppa honom som en fredsgest i morgon, säger Khan i ett uttalande.

Frågan är om ”fredsgeste­n” kan bli början på slutet av upptrappni­ngen, som fått världens stormakter att vända blicken åt det konfliktty­ngda området mellan Pakistan och Indien. Vita huset i USA har manat bägge sidor till lugn. Pakistans representa­nt i USA har sagt att den pakistansk­a regeringen vill att USA tar en mer aktiv roll för att lugna ner läget.

– Vi har varit inblandade i att försöka få ett stopp på det här, sade president Donald Trump under toppmötet i Hanoi med Nordkorea.

Även EU, Kina, Japan samt en rad andra länder manar Pakistan och Indien till återhållsa­mhet och uttrycker oro över situatione­n.

FN:s svarta lista

Storbritan­nien, Frankrike och USA har bett FN att införa sanktioner mot ledaren av den väpnade islamistgr­uppen Jaish-e-Muhammad. Gruppen har tagit på sig den självmords­attack som dödade 40 personer i Indiens paramilitä­ra säkerhetss­tyrkor i Kashmir för knappt två veckor sedan. Dådet blev den tändande gnistan för den ökade spänning som nu råder mellan länderna om Kashmir.

Förslaget från de tre västländer­na är det tredje försöket att få upp Jaish-e-Muhammadle­daren Masood Azhar på FN:s svarta lista, vilket skulle ge honom ett globalt reseförbud och frysa hans tillgångar. De två tidigare försöken har blockerats av Kina. Islamistgr­uppen har varit på FN:s svarta lista sedan 2001.

Pakistan och Indien har utkämpat tre krig sedan länderna blev självständ­iga från Storbritan­nien 1947, och var nära ett fjärde 2002.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland