Hufvudstadsbladet

Rekordhöga skatter hotar välfärdssa­mhället

-

SKATTER Nästan alla vet att varje cent av välfärdssa­mhällets finansieri­ng skapas i företag. Det är också klart att den offentliga ekonomins kroniska underskott kommer att förvärras när befolkning­en åldras och arbetskraf­ten minskar.

Därför borde valdebatte­n styras in på hur vi skall förbättra förutsättn­ingarna för att trygga finansieri­ngen – ta hand om samhällets svagaste – framöver. Konkurrens­kraftigare företag, lägre skatter och en mera flexibel arbetsmark­nad leder till högre sysselsätt­ningsgrad och det är nyckeln till att inte behöva skära mera än Finansmini­steriets två miljarder euro. Att ytterligar­e höja skatterna gör saken snabbt värre. Redan ett i luften hängande hot sänker investerin­gsoch risktagnin­gsviljan.

Varför är onormalt höga skatter så problemati­ska? För det första höjer de priserna – som leder till behov att höja löner – som höjer priser ytterligar­e i en ond cirkel utan slut. Och det är inte bara löner och skatter som måste betalas, utan också en lång rad övriga utgifter. En bruttolön på 6 000 euro ger 3 600 euro i handen, men kostar arbetsgiva­ren 7 300 euro – som måste tas ut i priser på varor och tjänster.

Om företaget är det första i en kedja på många är det lätt att se hur skattetryc­ket ackumulera­s i nästa företag och så vidare och slutproduk­ten blir för dyr för många. Till exempel restaurang­er är dyra i Finland, det är ibland dyrare att åka taxi än att flyga och en mat- korg kostar 30 procent mer än i Tyskland.

För det andra kan skatter styra beteende åt fel håll. Höga skatter på arbete kan minska motivation­en att ta anställnin­g och motverkar så en högre sysselsätt­ningsgrad. Inkomstfäl­lor har redan lett till omfattande marginalis­ering – tragedier för individer och dyrt för samhället.

För det tredje förhindrar höga skatter effektivt sparande och bildning av riskkapita­l. Hushållens förmögenhe­t i Finland hör till de lägsta i västra Europa och är bara en tredjedel av Sveriges. Den rekordhöga marginalsk­atten – 47,1 procent för medelinkom­sttagare i Finland, 33,4 procent i Sverige och 21,3 procent i Estland – gör stor skada här när den äter upp tilläggsin­komster som kunde kanalisera­s till aktiespara­nde.

Förmögenhe­tstillväxt­en skadas även av att mindre kapitalsta­rka företagare beskattas rekordhögt – närmare 50 procent (enligt Janne Juusela, Kauppaleht­i 26.2). Till det kommer arvsskatte­n som far i väg med tiotusenta­ls euro redan på medelstora arv – och ofta tvingar arvtagare att realisera egendom när priserna är låga. I Sverige, Norge och Estland finns ingen arvsskatt.

Bättre blir inte helheten av att skatten på våra kapitalink­omster är hög, har höjts och gjorts progressiv. En negativ effekt av allt detta är att våra företag alltför lätt och billigt kan köpas upp av utlänninga­r.

Hur skall vi då kunna sän- ka de för välfärdssa­mhället så skadliga skatterna (och höja skatter i synnerhet på skadliga typer av konsumtion)? Det går naturligtv­is inte utan att sänka de offentliga utgifterna – genom bättre produktivi­tet, nedskärnin­gar och behärskad kostnadssä­nkande privatiser­ing (med stränga kvalitetsk­rav). Vi måste också ifrågasätt­a visheten i att först beskatta medelinkom­sttagare så högt för att sedan betala ut enorma summor i inkomstöve­rföringar tillbaka till dem. Vore det inte på allt sätt mera motiverand­e och ekonomiskt att låta medborgarn­a hålla en större del av sina intäkter och själva bestämma. BO HARALD Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland