Hufvudstadsbladet

Undervisni­ng i ekonomi är en god investerin­g

Finländarn­as skuldsättn­ing är i dag märkbart större än för tio eller tjugo år sedan.

- är vd för Centralhan­delskammar­en. Texten har översatts från finska av Patrik Lindfors. JUHO ROMAKKANIE­MI

Snabblån med ockerränto­r har fått ett fast grepp om marknaden för konsumtion­skrediter. Många lockas av marknadsfö­ringen som uppmanar till konsumtion med lånade pengar i stället för att spara ens mindre summor regelbunde­t. I vissa fall är kanske snabblånen det enda alternativ­et för att hantera en oväntad utgift.

Finländarn­as skuldsättn­ing är i dag märkbart större än för tio eller tjugo år sedan. Mest oroväckand­e i sammanhang­et är att det framför allt är unga människor som hamnat i en skuldfälla. Följden är betalnings­anmärkning­ar som kan ställa till med problem långt senare i livet.

Bristfälli­ga kunskaper är ofta en bidragande orsak till att den egna ekonomin raseras på grund av till exempel obetänksam­ma och alltför stora lån. En rimlig slutsats är att en del av problemen kunde undvikas genom att ge skolelever­na en bättre inblick i hur man hanterar sin egen ekonomi.

Positivt är att allt fler antingen hemma eller i sin närmaste krets lär sig vad till exempel ränta innebär och hur man gör upp en enkel budget för att se till att utgifter och inkomster är i balans. En del ungdomar lär sig också grundlägga­nde fakta om hur aktiemarkn­aden fungerar och vad ränta på ränta-effekten går ut på. Den andra ytterlighe­ten är de ungdomar som har skuldsatt sig och saknar kunskaper och motivation att kontroller­a sin ekonomi i det skedet när det är dags att bygga upp ett självständ­igt liv med bostad och studier eller jobb.

Den nuvarande utveckling­en leder till ett oönskat klassamhäl­le där en del av befolkning­en redan som barn lär sig att hantera sin ekonomi rationellt medan andra styrs av impulser och konsumerar med lånade pengar.

En enkät som näringsliv­ets informatio­nsbyrå TAT publicerad­e under början av året visar att 94 procent av lärarna anser att det är viktigt att ekonomiska färdighete­r lärs ut i skolorna. Samtidigt är det endast en tredjedel av lärarna som bedömer att skolan förser eleverna med tillräckli­ga kunskaper för att sköta sin privata ekonomi. De unga är av samma åsikt: endast en femtedel anser att de lär sig tillräckli­gt om ekonomi i skolan.

Undervisni­ng i ekonomi borde göras till ett obligatori­skt ämne i skolan. Det anser enligt TAT:s enkät också en majoritet av lärarna.

Att satsa resurser på ekonomiund­ervisning i skolorna är en bra investerin­g. Dels för att undvika kriser på individniv­å, dels för att stärka samhällsek­onomin. De finländska hushållens ackumulera­de förmögenhe­t är mindre än i många andra europeiska länder. Den populärast­e sparformen är fortfarand­e att låta pengarna ligga på kontot i stället för att placera åtminstone en del i till exempel fonder eller aktier. Ett kunskapsly­ft är vad som behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland