Hufvudstadsbladet

Beskattnin­g ska sporra till arbete

-

SKATTER I min insändare (HBL 2.2) skriver jag att beskattnin­gen borde sporra till arbete. När man jobbar mera ska det också synas i plånboken. Samtidigt är skatten på arbete i Finland hög i internatio­nell jämförelse. Därför borde skatten på arbete i Finland sänkas. En syn som delas av bland annat OECD och arbetstaga­rorganisat­ionen Akava. I sin insändare (HBL 8.2) ifrågasätt­er Jan-Erik Ingvall min ståndpunkt och frågar bland annat hur arbetsamhe­ten främjas av lägre skatter?

Gällande detta hänvisar jag till den av Finansmini­steriet tillsatta utveckling­sgruppen för beskattnin­gen som gav sin slutrappor­t 2010. Där konstatera­s bland annat att ”De senaste studierna har antytt att

förvärvsin­komstbeska­ttningen och bolagsskat­ten har den mest negativa effekten på tillväxt ...” och ”Beskattnin­gen av arbete kan påverka arbetsutbu­det genom att påverka hushållens beslut om att delta i arbetsmark­naden samt arbetstimm­ar. Förutom arbetsinsa­tsen kan beskattnin­gen av arbete ha negativ inverkan även på arbetsinsa­tsens produktivi­tet, ifall den på grund av progressio­nen försvagar incitament­en att utöka human kapital och ambitioner i arbetskarr­iären.”

Ingvall frågar också hur jag vill finansiera äldreomsor­gen och annat om inkomstska­tten sänks. Här är det värt att notera att beskattnin­gen av en finländsk medellön är 4,8 procentenh­eter strängare i Finland än i Sverige. Det betyder att en arbetstaga­re med medellön i Sverige årligen får över 2 000 euro mer i handen än en arbets-

tagare med samma lön i Finland. Samtidigt satsar Sverige avsevärt mycket mera på äldrevårde­n än Finland. För varje över 65-åring inom äldrevårde­n använder Sverige 38 800 euro, medan motsvarand­e summa i Finland är 23 200 euro (Ilta-Sanomat 30.1). Någon direkt koppling mellan skatten på arbete och en god äldrevård torde alltså inte föreligga.

Det centrala för finansieri­ngen av en bättre äldreomsor­g och hela vårt välfärdssa­mhälle är inte en högre skatt på arbete, utan att se till att allt fler finländare har jobb. Vilket i sin tur leder till större skatteinko­mster. Sysselsätt­ningsgrade­n i Finland borde vara över 75 procent, såsom i Sverige. För att uppnå detta mål krävs aktiv politik. De nya arbetstill­fällena skapas främst i de små- och medelstora företagen.

Därför är det viktigt att vi skapar ett företagarv­änligare Finland. Det bör vara lättare att anställa den första arbetstaga­ren och företagarn­as socialskyd­d behöver förstärkas. För att främja företagsam­het behöver vi också hålla samfundssk­atten på en konkurrens­kraftig nivå och ge möjlighet till mera lokala avtal i våra företag. Mycket viktigt är också större satsningar på arbetshäls­a, effektivar­e arbetsförm­edling, goda möjlighete­r till fortbildni­ng samt en mer jämställd arbetsmark­nad med hjälp av bland annat en gedigen familjeled­ighetsrefo­rm. Samt en beskattnin­g som sporrar till arbete.

Finlands nästa regering borde sänka skatten på arbete. Den vanliga låg- och medelinkom­sttagaren ska få mer i handen. OTTO ANDERSSON stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Lovisa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland