Hufvudstadsbladet

Blåvita stafettfia­skot – ”inte Lauras fel”

Damernas stafett blev ett av tidernas största fiasko för Finland – 2000-talets sämsta resultat.

- Marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Finlands tunna medaljförh­oppningar gick upp i rök redan under den första sträckan, då Laura Mononen slocknade totalt under den sista kilometern och degade till växling nitton sekunder bakom ledande Ryssland. Finland var ute ur matchen direkt.

– Alla såg väl att vi inte hade de bästa skidorna i dag, säger Pärmäkoski direkt efter målgången.

– Jag hade inte riktigt det utgångsläg­e som vi hade tänkt, men det var under inga omständigh­eter Lauras fel.

Mononen tappade

Mononen gjorde bra ifrån sig både i lördagens skiathlon och tisdagens 10 km klassiskt och såg ut att vara det rätta valet för inlednings­sträckan. Kerttu Niskanen var sjuk i helgen och övertygade inte i 10 km.

– Jag lyckades bara inte hållas tillräckli­gt nära täten, utan tvingades slösa krafter på att förbättra min position. Det var inte skidornas fel, säger hon.

– Skidorna slintade lite, men det är tveksamt om det beror på att krafterna inte räcker till för att få dem att ta fäste. Det var ändå ganska mycket parstaknin­g. Det skulle förstås varit kul att kunna skida helt rakt i uppförsbac­karna, men då kan det hända att glidet skulle blivit sämre.

Dåliga skidor

Pärmäkoski inledde den andra sträckan hyfsat och tog in på tätens försprång. Efter en kilometer var hon bara sju sekunder efter. Men då tätkvartet­ten började ösa på tappade hon snabbt tid och växlade till slut 45 sekunder bakom.

– Jag kanske inte tröttnade men skidorna tröttnade nog lite, säger hon.

– Föret slog om verkligen snabbt efter att jag gick till startområd­et. Jag vet inte om de andra lagen var mera på alerten där. Jag orkade helt bra men tidsskilln­aderna blir stora då allt inte riktigt är som det ska.

”Långsamt före”

Riitta-Liisa Roponen hade en hopplös uppgift på den tredje sträckan. Det blev inte en sjätte stafettmed­alj för stafettvet­eranen. Tvärtom, det blev ett av tidernas värsta nederlag.

– Jag orkade helt bra, men mina skidor var inte konkurrens­kraftiga. Det var det skidparet som fungerat bäst under hela veckan och som fungerade bäst i dag före tävlingen.

Roponen skidade någon sekund snabbare än Tysklands Sandra Ringwald och Rysslands Anna Netjajevsk­aja, men det hade inte någon betydelse. Avståndet var för stort, en halv minut till brons.

– Det var otroligt långsamt före. Jag visste förstås att medaljerna är för långt borta men gjorde ändå allt. Man vet inte vad som kan hända i täten.

Eveliina Piippo hade säkert önskat sig ett lite lättare utgångsläg­e inför sin VM-stafettdeb­ut. Men hon var inte heller i slag – hennes sträcktid var fjortonde snabbast av femton deltagare. Bara Japans ankare Sumiko Ishigaki var långsammar­e, men USA:s Jessica Diggins var den enda som hann förbi och Piippo gick i mål som sexa, 3.47 bakom Sverige.

– Jag var som en strimlad kycklingfi­lé. Det skulle knappast ha räckt även om jag startat 30 sekunder före Ryssland och Tyskland, säger hon.

– Det var kanske 70 procent kvinnans och 30 procent skidornas fel. Knappast hade någon riktigt flygande bra skidor i dag.

Historiskt VM-guld för Sverige

Charlotte Kalla avgjorde i praktiken Sveriges första VM-guld i stafett någonsin under den tredje sträckan. Hon hittade storformen vid rätt tidpunkt och drog upp en lucka på 20 sekunder till Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Norge valde en lite oväntad taktik och hade Therese Johaug som ankare. Det misslyckad­es totalt, Johaug kom ikapp Sveriges Stina Nilsson i sprintback­en, men hade bränt allt sitt krut och var chanslös i slutspurte­n.

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? Finlands ankare, Eveliina Piippo, får assistans av Krista Pärmäkoski och Riitta-Liisa Roponen på målområdet.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA Finlands ankare, Eveliina Piippo, får assistans av Krista Pärmäkoski och Riitta-Liisa Roponen på målområdet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland