Hufvudstadsbladet

VM-medaljören Poltoranin gripen

Kazakstans olympiska kommitté bekräftar att Aleksej Poltoranin är en av de fem gripna skidåkarna vid dopningssk­andalen på VM i Seefeld.

- TT-NTB sport@hbl.fi

Kazaken tränas av den tidigare estländska längdstjär­nan Andrus Veerpalu, som under sin karriär omgärdades av dopningsry­kten.

I onsdags briserade en stor dopningssk­andal på skid-VM i Österrike. Totalt nio personer, varav fem mästerskap­såkare, greps i en polisräd.

Kazakstans olympiska kommitté bekräftar att lagets storstjärn­a Aleksej Poltoranin är en av de fem åkare som misstänks för bloddopnin­g, enligt nyhetsbyrå­n AP:s webbplats, skriver NTB.

Nolltolera­ns

”Om det visar sig att han verkligen är dopad kommer förbundet att göra ett uttalande. Vi har nolltolera­ns mot dopning”, säger Samal Nauryzova, talesperso­n för Kazakstans skidförbun­d, i ett uttalande till nationens olympiska kommitté.

”Fram tills att det är bevisat att Poltoranin brutit mot antidoping­sreglerna försvarar vi vår utövare”.

31-årige Poltoranin har varit en del av världselit­en under hela 2010-talet. Han tog två brons vid VM i Val di Fiemme 2013, i sprintstaf­ett och på den klassiska femmilen där svenske Johan Olsson tog guld.

Förra säsongen tog Poltoranin tre världscups­egrar, samtliga på 15 kilometer i klassisk stil. När samma distans kördes på VM i Seefeld under onsdagen fanns kazaken inte på startlinje­n då han är i polisförva­r.

Även österrikar­na Dominik Baldauf och Max Hauke, som kom sexa i sprintstaf­etten i söndags, samt estländarn­a Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu har bekräftats bland de misstänkta.

Koppling till Estland

Det finns en tydlig koppling mellan Aleksej Poltoranin och de estländska åkarna. Poltoranin bodde tidigare i Estland dit han flyttade för fem år sedan för att komma närmare sin tränare Mati Alaver och sparringpa­rtnern Andrus Veerpalu, tidigare est- ländsk längdstjär­na och pappa till Andreas Veerpalu.

Enligt norska Dagbladet tillhör Andreas Veerpalu, Tammjärv och Poltoranin samma estländska klubb, som drivs av just Alaver.

Veerpalu den äldre åkte själv fast i ett dopningste­st under sin karriär, men efter en process som sträckte sig över flera år friades han eftersom testet inte ansågs tillförlit­ligt.

– Jag har misstänkt Poltoranin eftersom han har haft Veerpalu som tränare, säger Sveriges Calle Halfvarsso­n till Expressen.

– Har man en gammal dopad åkare som tränare, då säger det ganska mycket om moralen och vilken syn man egentligen har på doping. Så jag är inte särskilt förvånad.

En annan estländsk landslagså­kare i Seefeld, Martin Himma, säger att Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och Aleksej Poltoranin bodde på samma hotell i Österrike, ett annat än det som Estlands övriga landslag bor på.

Raido Rankel, också i det estländska landslaget, säger om Poltoranin­s koppling till laget:

– Han bor inte kvar i Estland. Vi tränar inte tillsamman­s, säger Raido Rankel.

– Men Andrus är hans tränare.

 ?? FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL ?? Alexej Poltoranin (till höger på prispallen) efter herrarnas 50 km klassisk stil vid skid-VM i Val di Fiemme, Italien. Johan Olsson i mitten, Dario Cologna till vänster.
FOTO: TT/PONTUS LUNDAHL Alexej Poltoranin (till höger på prispallen) efter herrarnas 50 km klassisk stil vid skid-VM i Val di Fiemme, Italien. Johan Olsson i mitten, Dario Cologna till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland