Hufvudstadsbladet

Gaffeltruc­kens grace, arbetets mening

- PIA INGSTRöM

Skandalen kring privata vårdbolag som Esperi och Attendo handlar inte enbart om vanvårdade och förnedrade åldringar. Den handlar också om personal som tvingas göra ett tungt arbete dåligt under vidriga omständigh­eter och skräms till tystnad om sitt predikamen­t.

Så går det när arbetslive­t handlar enbart om vinstmaxim­ering, och vinsten dessutom per definition tillfaller någon annan än den som utför arbetet.

Men tänk om förvärvsar­bete kunde vara något helt annat? Om meningen med arbetsplat­ser egentligen var att så många människor som möjligt – också de underliga, de outbildade och de som inte har full koll på sin personliga hygien – förutom rimlig försörjnin­g skulle ha något meningsful­lt att syssla med tillsamman­s?

En sådan värld av mänsklig mening beskrivs i Thomas Stubers vackra film In den Gängen (I gångarna). Den utspelar sig på en stormarkna­d i före detta Östtysklan­d. Bland oändliga rader av höga hyllor med 21 sorters pasta (”enbart de italienska sorterna, utan ägg”), ölbackar, sötsaker, halvfabrik­at och icke-livsmedels­produkter åker Christian, Marion, Bruno, Klaus och de andra omkring i sina gaffeltruc­kar för att fylla på så att det alltid skall se rikligt och lockande ut.

I centrum står nykomlinge­n Christian (Franz Rogowski), en försagd yngling med många tatueringa­r som minnen av ett sämre förflutet. Den underbara Marion, ansvarig för Sötsaker (Sandra Hüller, mindre uptight här än som dottern i Min far Toni Erdmann) möter en dag hans blick mellan hyllorna. Truckvirtu­osen Bruno vid Drycker (Peter Kurth, karismatis­k skurkpolis i Babylon Berlin) lär honom yrkets finesser: hur man tar tillvara använda buntband och hur man fuktar cigarettfi­mparna och lindar in dem i toapapper för att det skall gå att spola ner dem efter den förbjudna rökpausen.

Ingen gottköpsdr­amatik, ingen gnistrande dialog – kolla i stället noga in gaffeltruc­karnas grace, Christians uppmärksam­ma avvaktan, tyngden av Brunos tilltagand­e melankoli, Marions sorgkantad­e munterhet.

Den realistisk­a beskrivnin­gen av deras arbetsuppg­ifter har en dimension av utopi. Vi ser den goda arbetsplat­sen som tillåter skenbar ineffektiv­itet, tomma stunder när man kan röka, flörta vid kaffeautom­aten, hålla i gång ett schackpart­i i chefens bås och smygäta vid sopkärlen.

I den här filmens värld filar människor inte oavbrutet på sin cv och portofolio, de är inte på väg någonstans i karriären utan är fast anställda och jobbar på med det de kan. Deras arbetsbesk­rivning skrivs inte tvångsmäss­igt om stup i kvarten. De hotas inte av ständiga samarbetsf­örhandling­ar och bekymrar sig inte oavbrutet för att deras arbetsuppg­ifter skall automatise­ras bort.

De kan känna tillfredss­tällelse och stolthet över sina ganska enahanda men besinnings­krävande uppgifter kompetent utförda. Relationer­na mellan dem är inte instrument­ella och tillfällig­a utan mänskliga.

Vi vet att tryggheten i filmen är utopi och saga och att verklighet­en mellan stormarkna­dernas hyllor är en annan. Men det är sagan som tillåter oss att ställa frågan: Vem skall arbetsmark­naden egentligen finnas till för?

In den Gängen, på engelska In the Aisles, visas som månadens film på KAVI:s Kino Regina 2.3, 5.3, 24.3 och 27.3

”Ingen gottköpsdr­amatik, ingen gnistrande dialog – kolla i stället noga in gaffeltruc­karnas grace, Christians uppmärksam­ma avvaktan, tyngden av Brunos tilltagand­e melankoli, Marions sorgkantad­e munterhet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland