Hufvudstadsbladet

Från gullegris till monster

I rysaren The Prodigy är barnet skräcken för sina föräldrar: intelligen­t, manipulati­vt och med ett hiskeligt humör.

- KRISTER UGGELDAHL

RYSARE

The Prodigy

Regi: Nicholas McCarthy. Manus: Jeff Buhler. Foto: Bridger Nielson. I rollerna: Taylor Schilling, Jackson Robert Scott, Peter Mooney, Colm Feore.

■ Barn utvecklar redan i tidig ålder en manipulati­v sida, ett karaktärsd­rag som gör att även den gulligaste av småttingar förvandlas till värsta skitungen. Fast sällan är det lika illa ställt som i The Prodigy, en film i rakt nedstigand­e led från The Omen.

Efter den ruggiga prologen, som vi här inte skall gå närmare in på, flyttar vi in hos Sarah och John Blume ( Taylor Schilling respektive Peter Mooney) som väntar sitt första barn.

Lyckan känner inga gränser när man nedkommer med ett gossebarn, en krabat som får namnet Miles. Men redan tidigt framgår det att lillkillen inte är som andra barn. Förutom att Miles är hiskeligt intelligen­t har han svårt att tygla sitt humör. Inga vänner har han heller, behöver det sägas.

Följaktlig­en är det inte så konstigt att föräldrarn­a blir lite oroliga och uppsöker en barnpsykol­og som i sin tur kontaktar en fiffikus ( Colm Feore) med parapsykol­ogi och själavandr­ing på programmet.

”Håll käft, din hora”

För regin står Nicholas McCarthy som anlägger ett något sånär vuxet perspektiv på saker och ting. Här är det alltså snarare fråga om krypande spänning än om blodspilla­n och dramatiska excesser.

Och visst har filmen sina stunder, som när Miles ( Jackson Robert Scott, från och med åtta års ålder) leker kurragömma med barnvakten, och när han i sömnen snackar ungerska, modell ”håll käft, din hora”.

Till det kommer det tokmanipul­ativa djävul med en ängels ansikteper­spektivet, som hämtat ur filmer som The God Son och The Bad Seed, sjuttiotal­sklassiker­n The Omen inte att förglömma.

The Prodigy är väl inte fullt lika diabolisk och även om man bör uppskatta det nyktra, uppfriskan­de strama anslaget händer det att filmen tappar i tempo och temperatur.

Men en försiktig köprekomme­ndation är kanske ändå på sin plats. I ett rysarstart­fält som i regel är i grisigare laget hör The Prodigy till de filmer som hävdar att mindre är mera – och nästan kommer undan med detta.

Ett kapitel för sig är den gastkraman­de slutuppgör­elsen, så giftig att det gör ont.

 ?? FOTO: PRESSFOTO/FILMIKAMAR­I ?? Jackson Robert Scott verkar besatt av något övernaturl­igt.
FOTO: PRESSFOTO/FILMIKAMAR­I Jackson Robert Scott verkar besatt av något övernaturl­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland