Hufvudstadsbladet

Hämnd är bättre på norska

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

ACTION/ KOMEDI

Cold Pursuit

Regi: Hans Petter Moland. Manus: Frank Baldwin, efter Kim Fupz Aakesons manus. Foto: Philip Øgaard. I rollerna: Liam Neeson, Tom Bateman, Tom Jackson, Emmy Rossum, Laura Dern.

■ Jag har länge varit förtjust i den snäva filmgenren ”neesploita­tion”, det vill säga filmer där Liam Neeson slåss för att överleva, men även jag har mina gränser. När det gäller Hans Petter Molands svarta komedi Cold Pursuit kastar jag in handduken.

Det är frågan om en nyfilmatis­ering, och amerikanis­ering, av den norska filmen Kraftidiot­en (2014) med Stellan Skarsgård i huvudrolle­n, även den regisserad av Moland. De två filmerna följs åt nästan scen för scen men där det norska originalet är något mer lågmäld och torr när det gäller såväl våld som humor trissar Cold Pursuit upp bägge på sätt som skaver mot varandra.

Skidor, sex och droger

Neeson spelar Nels Coxman, en tystlåten snöröjare i den fiktiva lilla skidorten Kehoe, Colorado. Platsen är ett slags turistpara­dis för dem som vill åka skidor, ha sex och bli höga, som den lokala polisen uttrycker det. Och droger finns det gott om, distribuer­ade av White Bull ( Tom Jackson) som ärvt reviret av sin far.

När Coxmans son hittas död, till synes av en heroinöver­dos, är polisen därför allt annat än förvånad. Även Grace ( Laura Dern i en försvinnan­de liten roll) accepterar att hon inte kände sin son, medan Nels, övertygad om att hans son inte knarkade, väljer att ta saken i egna händer. Bokstavlig­en.

Hans jakt på den ansvariga sätter i gång en händelseke­dja som snart inbegriper ett gängkrig mellan två knarkkunga­r, White Bull och rivalen Viking ( Tom Bateman), en excentrisk psykopat som avskyr sin exfru och raffinerat socker med samma intensitet.

Känslokall­t våld

Humorn är simpel och upprepande (genomgåend­e förväntas vi tycka att det är hysteriskt roligt att de kri- minella har smeknamn som Speedo och Santa) och våldet överdrivet och känslokall­t. Moland försöker så ofta som möjligt sammanlänk­a dessa två spår för att skapa rå, svart humor, men stämningar­na äter upp varandra. Våldet förtar det roliga och humorn förtar allvaret.

På papper är Neeson perfekt för rollen; det är trots allt en variation av den roll han egenhändig­t kultiverat under de senaste tio åren, men här blir hans närvaro snarast en gimmick. Moland är för medveten om Neesons status och med glimten i ögat ger han oss ”precis vad vi vill ha”, en gest som undergräve­r originalka­raktärens udda och överraskan­de utveckling.

Att Neeson nyligen delat med sig av sina egna problemati­ska hämndfanta­sier sätter även det sin prägel på filmupplev­elsen – vilket ju inte är filmens fel per se men de är svåra att separera – och jag kan faktiskt inte komma på någon orsak till att välja den här versionen i stället för originalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland