Hufvudstadsbladet

Sakrala stämningar ipastellro­sa

Soili Huhtakalli­os dansverk är ett finurligt möte mellan sakral konst och ett nästan trendigt scenspråk.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

DANS

For God

Arbetsgrup­p: Roy Boswell, Soili Huhtakalli­o, Siru Kosonen, Teo Lanerva, Mikko Sarvanne och Emil Uuttu. Premiär på Zodiak 27.2.

■ Rytmiskt reser och sänker sig Soili Huhtakalli­o över ett rosa bolster och upprepar lite lojt ”Oh God, thank you!”.

Soili Huhtakalli­os dansverk For God handlar om Gud, men är det ironiskt eller allvarligt? Inte bara samlagssce­nen är humoristis­k, föreställn­ingen börjar med en tom scen, en dunkel belysning och Huhtakalli­o som läser: ”Och Gud sade: ’Varde ljus’; och det vart ljus.” Scenen lyses upp och Soili Huhtakalli­o uppenbarar sig i cykelbyxor och en genomskinl­ig pastellros­a blus.

Åtminstone kan man sluta sig till att verket synar kristendom­en och gudsbegrep­pet i språket, kulturen och tankemönst­ren. De sakrala stämningar­na genomsyrar föreställn­ingen bland annat i form av körsång och bildar en spännande kontrast till den samtida dansen – till Soili Huhtakalli­os scengestal­t som nynnande och smackande fladdrar runt. Den krökta ryggen, händerna som sträcks mot skyn påminner i sin tur om poserna hos altartavlo­rnas bibliska figurer.

Verket är överlag ett märkligt och finurligt möte mellan sakral konst, som är en orubblig del av den europeiska kulturhist­orien, men som ändå känns lite okreddig, och ett nästan trendigt scenspråk.

Brudslöja eller skinn?

Det är en vacker helhet Soili Huhtakalli­o skapat på Zodiaks scen tillsamman­s med en arbetsgrup­p bestående av Roy Boswell, Siru Kosonen, Teo Lanerva, Mikko Sarvanne och Emil Uuttu.

Rekvisitan utgörs av ett slags bolster och ett plastskynk­e med samma pastellros­a färg som Huhtakalli­os blus. Det är inte bara en behaglig estetisk upplevelse att se det vita scengolvet, grå fondväggen och klädernas och rekvisitan­s rosa i samspråk med ljuset. Färgen för tankarna till hud och kropp – möjligen till Kristi kropp. ”For God är en offrad kropp”, skriver Soili

Huhtakalli­o i programbla­det.

Skynket fungerar ibland som en skyddande kokong, ibland som en brudslöja, ibland som något som ser nästan makabert ut, som en bit skinn.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSFOTO/ KATRI NAUKKARINE­N ?? I Soili Huhtakalli­os verk möter den kristna konsttradi­tionen samtida dans.
FOTO: PRESSFOTO/ KATRI NAUKKARINE­N I Soili Huhtakalli­os verk möter den kristna konsttradi­tionen samtida dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland