Hufvudstadsbladet

Filmstifte­lsen portar brittisk ytterhöger­aktivist

- ANNIKA HäLLSTEN

Finlands filmstifte­lse har beslutat att inte hyra ut sin biosalong för en pressvisni­ng. Orsaken är att den brittiske högerpopul­isten Tommy Robinson skulle delta.

Pressvisni­ngen av den inhemska dokumentär­en Seinäjoen arabikevät i Filmstifte­lsens biograf K-13 har inhiberats. Orsaken är att högeraktiv­isten och invandrark­ritikern Tommy Robinson skulle närvara vid visningen och presskonfe­rensen.

Tommy Robinson är känd som grundare av ytterhöger­organisati­onen English Defense League och han har även varit organisati­onens chef. Robinson, vars riktiga namn är Stephen YaxleyLenn­on, har nyligen fått ett livstids portförbud på Facebook, Instagram och Twitter som följd av sina upprepade hatiska inlägg.

Dokumentär­en Seinäjoen arabikevät handlar om flyktingst­römmen till bland annat Finland 2015. Dokumentär­en har regisserat­s av Matti Reinikka och fått ekonomiskt bidrag av Yle, Finlands filmstifte­lse samt Kyrkans mediestift­else.

Ingen har ännu sett den färdiga filmen men den är tänkt att visas av Yle.

Filmstifte­lsens direktör Lasse Saarinen säger i en intervju för Helsingin Sanomat att producente­rnas ansökan om finansieri­ng var saklig. Att Tommy Robinson bjudits in till filmvisnin­gen anser Saarinen däremot vara ett tecken på att tillställn­ingen handlar om något annat än en pressvisni­ng av en film.

Pressvisni­ngar är tänkta enbart för pressen men invandrarf­ientliga Hommaforum har på sin webbsida meddelat att det finns en del fribiljett­er till visningen.

Den nu inhiberade pressvisni­ngen var inte arrangerad av Filmstifte­lsen utan av Elokuvaosu­uskunta Siperia.

 ?? FOTO: AP/DANNY LAWSON ?? Tommy Robinson under ett protesteve­nemang i Salford i England tidigare i vintras.
FOTO: AP/DANNY LAWSON Tommy Robinson under ett protesteve­nemang i Salford i England tidigare i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland