Hufvudstadsbladet

RSO till Jakobstad med pyrande eld

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Eld, vatten, trä, vind, jord och metall i kinesisk, fransk och inhemsk tappning stod på programmet när RSO gav sin avskedskon­sert inför turnén i västra Finland.

KONSERT/ KLASSISK MUSIK

Radions symfoniork­ester

Dirigent Hannu Lintu. Solist Olli Mustonen, piano. Chen, Bartók, Raasakka, Debussy. Musikhuset 27.2.

■ Det är en lågmäld eld som pyr i Ville Raasakkas (f. 1977) uruppförda orkesterst­ycke Black cloud, under ground. Raasakka rör sig någonstans i gränslande­t mellan impression­ism och programmus­ik i verket som inspirerat­s av en gruvolycka i Centralia i Pennsylvan­ia 1962. Tiotals miljoner dollar användes för att släcka elden, men elden brinner fortfarand­e i gruvan och så tros den göra i över tvåhundra år ännu. Trots att det är över sjuhundra grader i gruvan är Raasakkas uttryck på inget sätt explosivt eller rasande. Tvärtom ger verket ett dämpat intryck och kanske förnimmer lyssnaren mera den svarta röken som sipprar ut genom hål i marken än en het kärna.

Jag har redan länge beundrat Raasakkas kompositio­nskonst. Raasakka använder sig av en del okonventio­nella ljudkällor och instrument, men trots det finns här en alltid hörbar koppling till ”riktiga” världen, ”riktig” musik och ”riktiga” ljud. Framför allt blir instrument­en (bubbelplas­t och foliepappe­r) inga självändam­ål, utan berikar bara helheten. Stycket var kanske inte fängslande, men på många sätt fint med en tydlig dramaturgi och långt drivna, gedigna kvaliteter.

Mera Mustonen än Bartók

Olli Mustonen är en av dessa musiker som får allt han spelar att låta mera som honom själv än tonsättare­n i fråga. En egen stil är för en konstnär en styrka och kan till och med utgöra en trumf. Trots att jag själv kanske inte alltid uppskattat Mustonens fjärilar i fingrarna eller överartiku­lerade framställn­ing av melodistäm­man, uppskattar jag honom inte minst som en egenartad motkraft till likriktnin­gen som genomsyrar stora delar av musiklivet.

Bartóks tredje pianokonse­rt, skriven på dödsbädden, är känd som hans mjukaste och mest frigjorda pianokonse­rt, men några mjuka linjer skönjdes knappt alls hos Mustonen. Jämfört med exempelvis Martha Argerichs inspelning från 1998 som i ett skede snurrade flitigt i skivspelar­en är Mustonens tolkning vass, kantig och hoppig. Men med tanke på hans livliga artikulati­on av solostämma­n kunde fraseringe­n hos stråkarna gärna ha varit mera levande än jämntjock. Att Bartók överlag passar Mustonens temperamen­t blev tydligast i den hetlevrade tredje satsen.

Kinesiska element

När RSO beger sig ut på turné till Jakobstad, Kauhajoki, Forssa och Lahtis (1–5 mars) står både Raasakkas och Bartóks stycken på programmet tillsamman­s med Brahms första symfoni. I Helsingfor­s hördes däremot två andra verk.

Kinesen Qugang Chen (f. 1951) har en så till vida intressant bakgrund att han som en av 26, bland flera tusen sökande, valdes in till Pekings centralkon­servatoriu­m 1977 innan han fortsatte sina studier i Frankrike. Inledande stycket Les cinq éléments (De fem elementen) har blivit hans mest spelade verk och när man hör det förstår man bra varför; dylika tiominuter­sverk passar ofta bra som uvertyrer på många stockkonse­rvativa orkestrars program. Elementen som behandlas är de fem som man räknade med redan under Handyna- stin: vatten, trä, vind, jord, metall. När kinesiska traditione­r sammanförs med västerländ­ska blir intrycket lite synkronist­iskt, men redan första satsen om vattnet är som en lyckad klangfärgs­kavalkad eller studie i hur många olika lyckade sätt det finns att skriva kinesiskt klingande musik för symfoniork­ester.

Avslutande stycket, Debussys La Mer, gjordes i ett tacknämlig­t livligt tempo. Dirigentko­llegan vid Stadsorkes­tern Susanna Mälkki hade kanske dirigerat just det här stycket med större känsla för finesserna, men det här var mera av en hela havet stormar-tolkning, som tidvis fick mig att tro att det var Wagner eller Bernstein som spelades.

 ?? FOTO: PRESSBILD/JUHA JäRVINEN ?? Ville Raasakka.
FOTO: PRESSBILD/JUHA JäRVINEN Ville Raasakka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland