Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s står fast vid sitt beslut: Svenska Teaterns bidrag skärs ner

- FREDRIK SONCK ANNA SVARTSTRöM

Svenska folkpartie­t och Vänsterför­bundet protestera­de, men Helsingfor­s stad minskar sin finansieri­ng till Svenska Teatern. Oklok politik, säger teaterchef Joachim Thibblin.

HBL rapportera­de i december om att Svenska Teatern förlorar tiotusenta­ls euro då staden styr en större del av sina kulturpeng­ar till nya aktörer och fria grupper.

Det sker trots att den kulturkaka­n har vuxit. I stadens budgetförh­andlingar ökades summan för kulturbidr­ag med 800 000 euro.

De nya pengarna går i huvudsak till nya mindre aktörer, men därtill har Kultur- och fritidsnäm­ndens kultursekt­ion beslutat att skärpa omfördelni­ngen genom att skära ner bidragen till de största enskilda mottagarna, däribland Svenska Teatern.

Beslutet i december överklagad­es av Svenska Teatern och KOMteatern. Men endast SFP:s Silja Borgarsdot­tír Sandelin och Vänsterför­bundets Sami Muttilaine­n röstade i veckan för att båda teatrarna skulle få behålla stödet på den tidigare nivån.

– Språkpolit­iskt är det så att man skär från en kulturinst­itution som verkar på svenska, utan att pengar går vidare till andra aktörer som verkar på svenska. Sen är själva processen också problemati­sk: att strax innan årsskiftet skära ganska markant i ett bidrag som tidigare varit ganska stabilt. Såklart det påverkar, också stora kulturinst­itutioner kan ha det ganska stramt, säger Borgarsdot­tír Sandelin.

Av Helsingfor­s stad får Svenska Teatern 40 000 euro mindre än vad teatern yrkat på i sin överklagan samt jämfört med i fjol – och betydligt mindre än vad teatern ursprungli­gen ansökte om.

Kultursekt­ionen beviljar Svenska Teatern 950 300 euro, medan teatern bad om minst 987 670 euro, vilket var summan året innan.

Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin beklagar stadens beslut och säger att det kom extra olägligt eftersom statens bidrag också skars ner innan jul.

– Totalt tappar vi lite på 200 000 euro i offentliga bidrag.

På vilket sätt påverkar det er verksamhet? – Just nu påverkar det inte direkt. Men vi får se vad det får för följder i framtiden.

Nästa riksdag ska behandla en revidering av teaterlage­n och -finansieri­ngen.

I det beslutsund­erlag som sektionen har godkänt står att storle- ken på medlen i form av kulturbidr­ag slås fast årligen.

Nasima Razmyar är biträdande borgmästar­e för kultur- och fritidssek­torn och ordförande i kulturnämn­den som behandlade Svenska Teaterns överklagan.

Hon säger att eftersom kultursekt­ionens beslut var enhälligt, och det inte hade skett några tekniska fel, såg nämnden ingen anledning att ändra på beslutet.

Razmyar talar varmt om Svenska Teatern som en värdefull, och också symbolisk institutio­n för Helsingfor­s.

Enligt henne bottnar fördelning­en i ett principbes­lut i staden om att också nya aktörer och konstarter, som dans och nycirkus, ska stödjas ekonomiskt.

Kultursekt­ionen gjorde, enligt Razmyar, en språkpolit­isk bedömning i och med att bidraget för Teater Viirus hölls på samma nivå.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? Svenska Teatern får minskad finansieri­ng av Helsingfor­s som omfördelar medel till mindre aktörer.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN Svenska Teatern får minskad finansieri­ng av Helsingfor­s som omfördelar medel till mindre aktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland