Hufvudstadsbladet

”Det gör ont när alla vet”

- KARIN IHALAINEN Rektor för en språköskol­a. Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Det som händer är förstås onödigt. Allt hade kunnat göras annorlunda. Men eftersom ingen är fullkomlig så blev det så här.

Vi kommer in efter skidåkning­en. Hon som jag tänker berätta om har kämpat bra i spåret, även om föret var tungt efter ett ihärdigt snöande. Jag lägger märke till henne i skogen. Hon brukar alltid åka med sina kompisar, glatt babblande. Nu stakar hon ensam framåt.

När vi kommer tillbaka till skolan är det dags för lunch. Men innan eleverna hunnit till matsalen har stormen brutit lös. Flickan som kämpat på ute i skidspåret möts av två kompisar inne i klassrumme­t. Leende visar de henne teckningar­na som de har gjort medan hon varit ute och åkt skidor.

– Ni ljög för läraren, säger hon argt. Ni hade visst kunnat åka skidor.

Lärarvikar­ien hade befriat eleverna från skidåkning­en på grund av växtvärk men flickan anser att vikarien blivit förd bakom ljuset. Nu behövs det bara att en fjärde elev går förbi ute i korridoren, hör det arga skrikandet och kommer in för att fråga vad som står på.

– Varför ska du bry dig? Du har ingenting med saken att göra, ropar skidåkarfl­ickan.

– Jamen, jag blir orolig när jag hör att du skriker. Jag vill inte att det ska bli bråk, svarar den utomståend­e eleven.

Men det är just vad som händer. Plötsligt har kompisar förvandlat­s till värsta fiender. De strider hela rasten. När de kommer in är de arga och rödgråtna. Lärarna lyssnar, försöker förstå och leda eleverna mot försoning. Men känslorna svallar så vi tar timeout till nästa dag.

Dag 2 återkommer vi till bråket. Då har eleverna delvis skött försoninge­n själva men det finns ännu en del att prata om. Vi pratar med en i taget och vi pratar alla tillsamman­s. Eleverna är uppriktiga och ärliga och väldigt villiga att finna en väg vidare. När det kommer fram att en av eleverna har sparkat sin kompis så tar vi fram skolans regler och konstatera­r att det innebär kvarsittni­ng. Eleven förstår varför våld aldrig accepteras och är villig att sona sitt brott.

Innan dagen är slut har eleverna tagit sig ut ur konflikten. De har sagt förlåt och gett varandra en gruppkram. Omslingrad­e går de tillbaka till klassrumme­t.

Och här borde berättelse­n ha slutat. Men det gör den inte. Eleverna har nämligen gett utlopp för sina hatiska känslor i sociala medier. Nu är hela skolan involverad. Värst utsatt blir eleven som sparkat.

Plötsligt räcker det inte att hen erkänner sitt brott, ber om förlåtelse och lovar att avtjäna sitt straff. Nej, nu har hela skolan förvandlat­s till domare. Eleverna frågar, kommentera­r och retas:

– Är det kul med kvarsittni­ng? Tycker du om att slåss? Fattar du inte att våld är fel? Då bryter eleven ihop. Gråtande upprepar hon: – Det gör så ont att alla vet. Jag lägger armen om henne och tänker tyst på alla som under de senaste åren hängts ut i sociala medier. Hoppas det finns någon som tröstar dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland