Hufvudstadsbladet

Donald Trump kom, såg och gick

Det blev ingen överenskom­melse mellan Donald Trump och Kim Jong-un i Hanoi. Toppmötet mellan de två ledarna avbröts i förtid. – Ibland måste man gå, det här var ett sådant tillfälle, säger Trump.

-

Mitt under det haussade mötet i den vietnamesi­ska huvudstade­n ändrades det tidigare meddelade schemat rejält. Det blev ingen ceremoni där en överenskom­melse skulle skrivas under, och strax efteråt meddelade Vita huset att det inte blir något avtal.

– Vår relation är stark, och vi hade flera alternativ, men vi valde att inte gå vidare med något av dem, sade Donald Trump på en presskonfe­rens.

– Vi diskuterad­e många vägar till nedrustnin­g. Nedrustnin­g är ett viktigt ord. Många vet inte vad det betyder, men för mig är det uppenbart – vi måste få bort kärnvapen, fortsatte han.

”Vissa eftergifte­r”

Om och hur kärnvapnen ska nedmontera­s var den kanske tyngs- ta formella punkten på toppmötets andra dag. En generellt formulerad överenskom­melse skrevs under av ledarna vid deras första möte i Singapore i juni, och förhoppnin­gen var att Hanoi-mötet skulle ge konkretion.

– Nordkorea ville ha alla sanktioner lyfta, det ville inte vi. De var villiga att ge oss vissa eftergifte­r, men inte de vi ville ha, säger Trump.

Enligt den amerikansk­e presidente­n har Kim dock lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapent­ester.

– Vi bad Kim Jong-un att göra mer, han ville inte det. Jag är ändå optimistis­k. Det här kommer att ta tid. Fortsätter vi att jobba på detta de kommande veckorna och månaderna kommer vi att nå målet att nedrusta Nordkorea, sade den amerikansk­a utrikesmin­istern Mike Pompeo, som också var med vid presskonfe­rensen.

Ledarna har inte planerat ett eventuellt tredje möte, enligt Trump. Däremot säger Pompeo att USA och Nordkorea kan ha ytterligar­e möten i framtiden. När är oklart, men Pompeo tror att det kan dröja ett tag.

Öppna beskicknin­g

Under gårdagen signalerad­e Kim att USA kan få öppna någon form av beskicknin­g i Nordkorea. På en fråga om den nordkorean­ske diktatorn är beredd att låta USA etablera någon typ av diplomatis­k närvaro i landet, alltså öppna ett sambandsko­ntor eller ett konsulat, svarade Kim Jongun med försiktig optimism:

– Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer. Sverige är via sin

ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

Kim sade under dagen att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrust­ning på den koreanska halvön. På presskonfe­rensen fick Trump frågan om stämningen när mötet avbröts.

– Jag gick inte bara i väg, det var vänligt. Vi skakade hand. Vi är inställda på att göra något speciellt. Det här har hållit på i årtionden och borde ha lösts under tidigare mandatperi­oder, sade Donald Trump.

Även utrikesmin­ister Pompeo ville ge bilden av en vänlig mötesatmos­fär.

– Vi hoppades göra mer, men vi är närmare i dag än vad vi var för 36 timmar sedan. Framsteg gjordes, men avskedet skedde med en överenskom­melse om att fortsätta jobba med problemen, sade han.

Nordkorea ville ha alla sanktioner lyfta, det ville inte vi. De var villiga att ge oss vissa eftergifte­r, men inte de vi ville ha.

Donald Trump

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/KIM WON JIN ?? Vad hände i Hanoi, undrade tidningslä­sare på ett torg i den nordkorean­ska huvudstade­n Pyongyang i går.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/KIM WON JIN Vad hände i Hanoi, undrade tidningslä­sare på ett torg i den nordkorean­ska huvudstade­n Pyongyang i går.
 ??  ??
 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI ?? Donald Trump lämnar Vietnam efter det avbrutna mötet med Kim Jongun.
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI Donald Trump lämnar Vietnam efter det avbrutna mötet med Kim Jongun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland