Hufvudstadsbladet

Ingen rädder för kylan här!

Något får en osökt att tänka på den hurtiga vinterälsk­ande hemulen i Mumindalen. Med viga skutt och akrobatisk­a konster kastar sig Magnus Appelberg oförskräck­t ner i vaken. – Kyla är underbart för kroppen!

- TEXT: MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Inför en storögd publik på sociala medier kombinerar Magnus Appelberg sina käraste intressen: vinterbad och yoga. – Rätt andningste­knik gör det här inte bara möjligt utan också skönt och avslappnan­de, säger Appelberg från iskanten.

En intervju med en is-yogi ska naturligtv­is helst göras vid iskanten. Därför är 58-åriga Magnus Appelberg nedsänkt i det nollgradig­a vattnet vid Villa Furuviks vinterbadp­lats när vi inleder vårt samtal. Morgonsole­n glänser över den islagda viken och Appelberg är på strålande humör.

– Femton minuter, det ska jag försöka mig på i dag, säger han medan vi reportrar misstroget startar tidtagarur­en.

Efter att ett videoklipp lades ut på sociala medier för några dagar sedan har världen förundrats över vinterfeno­menet från Helsingfor­s – den köldtåliga yogalärare­n som står på huvudet på isen och baklänges fäller sig ner i en vak. På samma plaskande sätt avslutar han sin solhälsnin­g – eller ”Is-hälsning A” som han kalllar serien med ett rungande skratt.

”Vinterbad! Såklart!”

Appelbergs vilda idé startade för två år sedan när han kom i kontakt med den australisk­a yogalärare­n Simon Borg-OIivier. Borg-Olivier förklarade den så kallade Bohr-effekten som uppstår i samband med kontroller­ad andning, och då gick det upp ett ljus för Appelberg.

– Vinterbad! Såklart! Jag badade regelbunde­t vinterbad, men ha- de aldrig tänkt på att det kan ge mer än den sköna ruschen som uppkommer efter ett iskallt dopp. Från och med den dagen började jag i stället prova på hur jag med andningens och Bohr-effektens hjälp kan påverka kroppens köldtåligh­et.

Han började med kortare simturer som slutade precis som man kan föreställa sig – med blå fingrar och en svidande kyla i kroppen. Men efterhand lyckades han överlista panikreakt­ionerna som gör att blodkärlen drar ihop sig, och kan i dag simma 200 meter i iskallt vatten utan att kroppen vare sig krampar eller blånar.

Det ser vi ett levande bevis på denna morgon. Efter tolv minuter i den osedvanlig­a intervjusi­tuationen är det faktiskt reportern som först börjar snegla på klockan – hur i hela fridens namn kan intervjun fortfarand­e pågå när det borde vara fysiologis­kt omöjligt? Vad ska man fråga nu? Och tänk om han plötsligt måste räddas!

Inte tröttnat på tjugo år

Men Appelberg är vid god vigör.

– Det bästa med yoga är att man hela tiden utvecklas, det finns alltid nya saker att lära sig och nya insikter att tillägna sig. I is-yoga handlar det om att lära sig att fokusera på andra förnimmels­er än köldförnim­melserna.

Innan han började med yoga var han både tävlingssi­mmare och profession­ell dansare.

– Men jag tappade gnistan för både simmandet och dansandet. Det var hemskt tråkigt. Jag började se mig omkring efter något nytt och hittade till slut ashtangayo­gan. Och det, du – den har jag inte tröttnat på på tjugo år!

Magnus Appelberg lär ut ashtangayo­ga varje vardagsmor­gon vid sin yogastudio i Rödbergen. Men än så länge är det mest han själv som utövar den uppseendev­äckande motionsfor­men is-yoga. Kan också den bli föremål för kurser någon dag?

– Javisst, med start från och med nu. Jag tror att det här är någonting som många fler än jag kan ha stor glädje och nytta av.

När femton minuter gått simmar Appelberg med lugna tag mot badstegen. Fruktansvä­rt kallt blev det, men inte olidligt.

Sedan tassar han tacksamt i väg mot den väntande bastun.

 ?? Foto: Niklas tallqvist st ??
Foto: Niklas tallqvist st
 ??  ?? Blubb! Den som har en is-yogis köldtåligh­et kan gott kosta på sig att flyta runt i en avslappnan­de lotusställ­ning och blåsa vattenstrå­lar en stund.Så kallad ”hot yoga” är populärt på de många yogaskolor­na i Helsingfor­s. Här kommer den motsatta versionen – is-yoga! Tiotusenta­ls har sett videoklipp­et där Magnus Appelberg förenar yoga med vinterbad vid Villa Furuviks strand.
Blubb! Den som har en is-yogis köldtåligh­et kan gott kosta på sig att flyta runt i en avslappnan­de lotusställ­ning och blåsa vattenstrå­lar en stund.Så kallad ”hot yoga” är populärt på de många yogaskolor­na i Helsingfor­s. Här kommer den motsatta versionen – is-yoga! Tiotusenta­ls har sett videoklipp­et där Magnus Appelberg förenar yoga med vinterbad vid Villa Furuviks strand.
 ??  ??
 ??  ?? I Helsingfor­s kan man stöta på Magnus Appelberg vid Allas Sea Pool där han simmar flera gånger i veckan. Däremellan blir han ibland misstagen för en säl när han glider runt bland isflaken utanför sommarstug­an i Kyrkslätt.
I Helsingfor­s kan man stöta på Magnus Appelberg vid Allas Sea Pool där han simmar flera gånger i veckan. Däremellan blir han ibland misstagen för en säl när han glider runt bland isflaken utanför sommarstug­an i Kyrkslätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland