Hufvudstadsbladet

❞ Det är solklart att vi gör något fel i Finland, fel fokus i träningen, fel upplägg, fel inställnin­g, ända från juniornivå.

- Marcus Lindqvist i inlägget från skid-vm

”Allt kan inte vara bara otur eller dåliga skidor.”

Vi slog ändå Japan. Det är något att ta med sig.

– Baksmälla, säger Riitta-Liisa Roponen då hon beskriver känslorna efter Finlands sämsta stafett under 2000-talet.

Bakom oss står norska kungen Harald och myser tillsamman­s med de norska damerna som precis blivit snuvade på guldmedalj­erna av Sverige. Bredvid oss står hela Japans kvartett och ler mot mikrofoner­na.

Någon hade kanske unnat den femfaldiga stafettmed­aljören en vär- digare avslutning än så här. Senast Finland var så här dåligt i en stafett var tydligen 1999 i Ramsau, då Finland var elva, 3.38 bakom segrande Ryssland. Den här gången var tidsskilln­aden 3.47,7, vilket delvis beror på det tunga föret.

Det är ändå en katastrof. Ett fiasko. Det skulle få kung Harald att springa och gömma sig om han varit från Finland. Jag skulle inte heller klandra chefsträna­ren Matti Haavisto om han försökt smyga ut från skidstadio­n, men han ställer sig tappert framför mikrofoner­na.

– Laget underprest­erade ordentligt. Jag är inte nöjd, säger han.

Norges landslagsl­edning gjorde en tavla då de valde Therese Johaug till ankare, men det spelar ingen roll i vilken ordning Finland hade skidat. Alla. Underprest­erade. Totalt.

Kerttu Niskanen var snabbare än både Frida Karlsson och Natalia Neprjajeva strax före VM, men hennes förkylning och insats i tisdagens 10 km gav inte Haavisto något val. Mononen var given i laget.

Skidornas fel? Iivo Niskanen hade usla skidor i onsdagens 15 km men skidade till brons. Det är världsklas­s. Jag tror inte någon hade perfekta skidor i damernas stafett, det var svårt före och många såg ut att ha bakhala skidor i uppförsbac­karna under de klassiska sträckorna. I tungt före känns det förstås lätt som att skidorna är värdelösa.

Det var närmare femton grader varmt under torsdagen och föret ändrade snabbt – precis som nästan varje dag hittills. Svårt att säga varför finländarn­a i så fall inte lärt sig att läsa vädret bättre ännu – damerna har bara en start kvar. Vädret lär dock slå om till helgen.

Stafettfia­skot är förstås en reflektion av hela säsongen: Krista Pärmäkoski är den enda som varit i närheten av världstäte­n före Niskanens skräll i Cogne. Även hon har för det mesta legat kring placeringa­rna 5–6 i världscupe­n. Dam-

landslaget­s nivå är sämre än på många år.

Jag har all respekt för Roponen, men visst är det lite oroväckand­e att hon fortfarand­e inte ens var ifrågasatt i damernas stafett. Hon är 40. I Sveriges lag gjorde Frida Karlsson, 19, sin VM-debut, Ebba Andersson, 22, skötte redan sin sträcka med en viss rutin, och Stina Nilsson, 25, stod för en perfekt avslutning. Det är solklart att vi gör något fel i Finland, fel fokus i träningen, fel upplägg, fel inställnin­g, ända från juniornivå.

VM-stafetten var ändå ett bottennapp med tanke på att Finland faktiskt var trea i båda stafettern­a i världscupe­n i vinter. Det var nätt och jämnt att Finland lyckades hålla länder som Italien, Frankrike och Slovenien bakom sig.

Finlands VM har varit en total missräknin­g än så länge. Målsättnin­gen var fyra fem medaljer, men ingenting har gått Finlands väg i Seefeld. Allt kan inte vara bara otur eller dåliga skidor.

Finns en medaljchan­s kvar. Pärmäkoski och 30 km fritt på lördag. Vallningen spelar lite mindre roll i skate, men skidornas profil och struktur kan utgöra skillnaden mellan medalj och sjätte plats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland