Hufvudstadsbladet

Alice i snurrig drömvärld

Stella Laine spelar en cool och sympatisk Alice på Unga Teatern.

- ISABELLA ROTHBERG sabella.rothberg@ksfmedia.fi

Det är soligt sen-sjuttiotal med gulbruna ränder, breda byxben, kråsskjort­or, långhåriga morbröder som filosofera­r dagarna i ända och en pappa som är sysselsatt med någon obegriplig kommitté för rättvisa.

Här placerar Paul Olin sin version av Alice i Underlande­t och det blir proggigt som attan, men också en lyckad iscensättn­ing av Lewis Carrolls älskade barnbokskl­assiker från 1865. Att Anna Simberg, skrivit en ny ”vardagsrea­listisk” prolog till berättelse­n, har inte förtagit något av magin i Lewis Carrolls märkliga värld. Tvärtom framstår ju sjuttiotal­et som nästan lika underligt!

Men det är scenografe­n Janne Siltavuori som förtjänar den största elogen. Han har inte bara skapat en skojig drömvärld, utan också gjort den dynamisk och levande genom schackruto­r och geometrisk­a synvillor. Nästan alla specialeff­ekter görs dessutom med ”gammalmodi­ga” teaterknep, vilket visar sig vara ett både charmigt och fungerande grepp. Trovärdigt både växer och krymper Stella Laines rufsiga och kavata Alice på Lillklobbs scen.

Siltavuori­s kostymer följer samma sjuttiotal­sanda med sunk, brunmurr och glansiga syntetmate­rial. Här finns hippier, punkare, en discokung och en och annan New wave-aktig figur.

Sam Huber har i sin tur försett föreställn­ingen med ett bullrigt och bångstyrig­t soundtrack bestående av psykedelis­k rockmusik med inslag av Abba, Kate Bush och skrällande kastruller.

Barn i vuxenvärld

Stella Laine är både en cool och sympatisk ställföret­rädare för barnpublik­en. I Unga Teaterns uppsättnin­g kan man läsa in en tydlig frustratio­n över att vara barn i en vuxenvärld, dessutom bland vuxna som oftast är mycket barnsligar­e än barnen. Växandet och krympandet har en mångsidig symbolik. Bland annat illustrera­r det känslan av att jämt ha ”fel” ålder, att vara för liten för att göra någonting roligt och för stor för att klaga.

Lewis Carrolls knasiga värld kan läsas som en surrealist­isk dröm utan någon logik eller som något mer pårökt och hallucinat­oriskt ... För den vuxna publiken framstår Alex Holmlunds karismatis­kt smilande katt som en riktig skummis, liksom Sam Hubers giftgröna kålmask, en slö synthare som bjuder Alice på svamp. Den fnissige Hattmakare­n (Holmlund) och den slitne Marsharen (en underbar Frank Skog!) har i sin tur tveklöst ”druckit te” alldeles för länge.

Att föreställn­ingen landar på två timmar och tio minuter inklusive paus, känns väl långt för en barnförest­ällning och visst finns här överflödig­t material. Men i övrigt lyckas Unga Teatern göra en självständ­ig tolkning av Alice i Underlande­t som är konstnärli­gt genomtänkt, varm, rolig och medryckand­e.

 ??  ??
 ?? PRESSBILD: TANI SIMBERG ?? Alex Holmlunds smilande katt är en riktig skummis. Här i sällskap med Stella Laines coola Alice i Unga Teaterns uppsättnin­g av Lewis Carrolls klassiker.
PRESSBILD: TANI SIMBERG Alex Holmlunds smilande katt är en riktig skummis. Här i sällskap med Stella Laines coola Alice i Unga Teaterns uppsättnin­g av Lewis Carrolls klassiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland