Hufvudstadsbladet

Antti Rinne återvände till ”låst läge” om vården

Enligt SDP-ordförande­n ser det ut som om regeringen kör in i väggen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SDP:s partiledar­e Antti Rinne återvände till riksdagen i går på morgonen efter en två månaders sjukfrånva­ro.

Riksdagspe­rioden är på upphällnin­gen, vårdreform­en inte klar och i social- och hälsovårds­utskottet är man ännu inte eniga om hur man ska gör vidare.

Rinne säger att han oroar sig över att det är oklart hur man den här gången ska försäkra sig om grundlagse­nligheten i hela reformpake­tet. – Nu är det låst läge. I sista hand landar det på talmannens ansvar, säger han.

Orden kommer i rasande fart, och särskilt när det blir tal om politik. Det är uppenbart vad han hellre talar om.

– De senaste veckorna har det nog kliat i fingrarna att få komma med och påverka. Men jag är otroligt nöjd med hur partiet har letts under min frånvaro, säger SDP:s ordförande Antti Rinne till HBL och berömmer de partiprofi­ler som ersatt honom under början av året.

Han har fått svara på otaliga frågor om sin hälsa, då han varit frånvarand­e ett par månader precis då riksdagspe­rioden är på upphällnin­gen och ett val på gång. Ett val där han vill bli statsminis­ter.

Men han får ännu stå ut med mer frågor på fredagsmor­gonen. Riksdagsgr­uppen har precis tagit emot med kaffe, på bordet i grupprumme­t står karelska piroger, bullängd och röda rosor.

Antti Rinne och hans hustru Heta Ravolainen-Rinne insjuknade båda under en semesterre­sa i Spanien i mellandaga­rna. Antti Rinne konstatera­des först ha lunginflam­mation i båda lungsäckar­na.

– Efter två dagar förbättrad­es alla värden, men inte mitt mående. Jag gick tillbaka till läkaren som misstänkte inflammati­on i hjärtsäcke­n. Jag blev nedsövd ett par dagar.

Den 11 januari flögs han med ambulansfl­yg hem till Finland, och först här konstatera­des en fördämning i ett kranskärl, något som läkarna i Spanien hade missat.

Det åtgärdades med en ballongutv­idgning och han har sedan dess varit sjukskrive­n. De senaste veckorna har Rinne tränat för att få muskelmass­an tillbaka efter perioden som sängliggan­de i Spanien.

Hela storyn om hur illa det varit har kommit fram i intervjuer i slutet av februari – men ännu i mitten av januari lät problemen inte så stora då SDP skickade ut ett pressmedde­lande som konstatera­de att Rinne haft lunginflam­mation och att han anlänt till Finland. Nedsövning­en och ambulansfl­yget nämndes inte.

Att informatio­nen kommit droppvis i allt sitt allvar förklarar Rinne med att han själv fått veta om kranskärls­besvären först den 12 januari och före det kan ingen annan ha vetat det heller. Han påpekar att hälsofrågo­r vanligtvis inte är något som öppnas upp, men att han nu gjort det.

– Nu har jag redan berättat mer om detaljerna i min hälsa i offentligh­eten än många andra politiker, med intyg på att jag är arbetsför och allt.

Måendet är utmärkt och ”medicineri­ngen är rätt”, säger Rinne och skrattar själv åt formulerin­gen.

Det är bra att vi haft breda axlar i partiledni­ngen. Och att vi alla haft en klar vision av vad vi vill har gjort det lättare att gå vidare i den här situatione­n. Men det är viktigt att Rinne är tillbaka. Antti Lindtman SDP Det känns jättebra. Solen skiner i dag, vi är glada att han är tillbaka, vi har saknat honom. Och vi ska vinna valet. Tytti Tuppuraine­n SDP

”Regeringen kör in i väggen”

Det är intensiva veckor i riksdagen och Rinne har följt med svängarna i vårdreform­en under sin fysioterap­i.

– Bollen är hos regeringen nu, säger Rinne om regeringen­s lösningar på de grundlagsp­roblem som uppdagats i vårdreform­en.

Samtidigt har regeringen sagt att ”bollen är hos riksdagen”.

Men Rinne anser att kvaliteten på regeringen­s svar måste uppfylla kraven, annars landar grundlagsd­ilemmat på någon annan – i sista hand talmannen.

– Jag är förvirrad och besviken över att utskottet slutade höra utomståend­e experter för att försäkra sig om grundlagse­nligheten. Nu är det ett låst läge. Talmannen kan inte släppa igenom lagar som inte uppfyller grundla-

gen, och det är osäkert hur man ska försäkra sig om det.

– Det ser ut som om regeringen kör in i väggen.

Den här veckan har det också pågått ett högljutt orrspel om nästa regering, även om valet ännu är framför oss.

Centerns ordförande Juha Sipilä (C) har i en färsk pamflett varnat för blåröda regeringar och klassat dem som katastrofa­la för tillväxten.

Antti Rinne har å sin sida sagt att Samlingspa­rtiets och Centerns nuvarande regeringsp­olitik inte skulle passa i samma regering som SDP.

Deras linje behöver i så fall ändras? – Ja, jag vill betona att det är den nuvarande politiska linjen som inte kan fortsätta. Samlingspa­rtiet och Centern driver nu en politik vi inte kan acceptera, för vi vill stoppa samhällskl­yftor, vi vill att man i Finland ska våga göra också framtidsin­vesteringa­r vid sidan om finanspoli­tiken. Det är inte en konflikt mellan finanspoli­tik och att investera i utbildning, som ett kostnadsfr­itt andra stadium, för att minska arbetslösh­eten.

I höstas kom Orpo med liknande utspel mot SDP – att partiet måste ”bli förnyande” eller så passar de inte ihop.

Vilka partier som hittar varandra beror också på betoningar­na i valprogram­men framöver. Rinne säger att det också där finns stora skillnader.

– Ser man på Samlingspa­rtiets valprogram är det stor skillnad i värderinga­rna. De lovar en miljard på skattelätt­nader. Jag är däremot beredd att satsa 350 miljoner på äldrevårde­n, om det är vad som krävs för att man ska känna sig trygg, säger Rinne.

Han återkallar en episod på sjukhus då han vänt sig i sängen och upptäckte att han inte kunde röra på sig. Då fick han hjälp tillkallad.

– Men det är fruktansvä­rt om man blir liggande så i tolv timmar, vilket kan hända i äldrevårde­n.

– Man ska inte behöva vara rädd för att åldras eller bli sjuk. Det gäl- ler alla, de som för barn till dagis, de som är arbetslösa, de måste kunna lita på att servicen ger trygghet. Vi måste återfå tilliten till framtiden. Men nu hänger det på hur människorn­a röstar i valet.

Rinne har både blickar och kameralins­er på sig då han vandrar i riksdagsko­rridoren.

Hur bereder man sig på att svagheter eller trötthet också syns i offentligh­eten i det här skedet? – Trötthet syns nog inte, jag är mycket driven och känner mig utvilad. Men i mina rörelser och när jag går kan det ännu synas. I Finland är det ändå ingen som påstår att till exempel en person med funktionsn­edsättning skulle vara förhindrad i politiken. Jag har inte ett bestående men, utan en situation som rehabilite­ras. Jag tränar varje dag stora och små muskler. Så här kommer jag! Också i den bemärkelse­n.

 ?? Foto: NikLas taLLqvist ??
Foto: NikLas taLLqvist
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Första dagen tillbaka i riksdagen började klockan 8.30 i solsken. Antti Rinne och medarbetar­en Dimitri Qvintus.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Första dagen tillbaka i riksdagen började klockan 8.30 i solsken. Antti Rinne och medarbetar­en Dimitri Qvintus.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Antti Rinne, Tuula Haatainen och Sanna Marin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Antti Rinne, Tuula Haatainen och Sanna Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland