Hufvudstadsbladet

Nästan alla har skydd mot mässling, vissa har missat det

Är du född i början av 70-talet? Saknar du minnen av om du haft mässling eller inte? Då kanske du är en av dem som föll mellan stolarna och inte har något skydd alls mot sjukdomen.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Om du inte minns eller vet hur det står till med ditt eget mässlingss­kydd har du rätt till gratisvacc­in. I Finland är flockskydd­et mot mässling bra, men luckor finns. Det gäller särskilt en del medelålder­s vuxna.

I onsdags bekräftade­s ytterligar­e ett fall av mässlingss­mitta i Helsingfor­s. Den smittade, en vuxen person, hade vaccinerat­s mot sjukdomen, men också vaccinerad­e kan insjukna. Smittskydd­et kan vara svagt för att det bygger på bara en dos vaccin eller för att den vaccinerad­e har ett försvagat immunförsv­ar på grund av sjukdom eller medicineri­ng.

Det färskaste fallet av smitta är det sjätte i Finland i år. Det betyder fler smittade än vad som varit normalt hos oss under 2000-talet. Med undantag för i fjol och 2017 har Institutet för hälsa och välfärd under de senaste åren registrera­t högst en handfull fall per år.

Det riktigt synliga undantaget var 2011 när mässlingse­pidemier ute i södra och mellersta Europa syntes som sjukdomsfa­ll också i Finland.

Du kan sakna skydd

Flockskydd­et mot mässling är fortfarand­e bra i Finland. Det började stärkas 1975 när hälsovårde­n började vaccinera de finska barn som fyllt ett år. Barnen fick då mässlingsv­accin av samma slag som ingår i dagens MPR-vaccin mot mässling, röda hund och påssjuka, men bara en dos.

År 1982 ändrades strategin så att vaccinet gavs i två doser eftersom man sett att en dos inte gav ett tillräckli­gt effektivt skydd. I den vevan fyllde man också på med en extrados till många av dem som bara fått en spruta. Vaccinet har alltså hela tiden varit detsamma, men dosen har höjts.

– Sedan finns det finländare som kan ha fallit mellan stolarna. De som föddes i början av 70-talet har kanske inte fått vaccinet, men inte heller haft mässling. Det beror på att mässlingse­pidemierna kommit i cykler och att man kan ha missat smittan som barn, säger specialsak­kunnig Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Vissa av dem som snart ska fylla femtio hör till den här gruppen och kan alltså vara helt oskyddade. En del av de här 70-talsbarnen har dock fått sitt mässlingsv­accin till exempel i armén, på arbetsplat­sen eller inför en resa till ett område med smitta.

Fem dagar i dropp

En vuxen som smittas löper risken att få precis samma följdsjukd­omar som barn som insjuknar. För Kontio är det lätt att rekommende­ra vaccinerin­g för en ovaccinera­d eftersom hon av egen erfarenhet vet hur det känns att ha mässling som vuxen. Hon var 20 år och studerande när hennes mässling bröt ut under en semesterre­sa i Egypten.

– Jag är född 1972 och visste inte om att jag var ovaccinera­d och inte hade haft mässling. Jag hade bara inte tänkt på saken, säger hon.

Smittan plockade hon upp vid det universite­t där hon studerade i Bryssel.

– Vi var studerande från 70 olika länder och det är omöjligt att säga var smittan kom ifrån, men den gjorde slutligen att jag låg i dropp med feberfross­a och diarré på ett egyptiskt hotellrum i fem dagar. Efteråt hade jag så ljuskänsli­ga ögon att det var svårt att vistas utomhus.

Den som inte vet om den har skydd mot mässling eller inte och vill ha det kan gå via den offentliga vården för att få en spruta. Eftersom vaccinet ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et är den gratis. I företagshä­lsovården eller på privatsida­n kan man däremot få betala.

Mässlingse­pidemier drog tidigare igenom Finland med 5–7 års intervall, men torkade i det närmaste in när vaccinerin­garna infördes. I dag har 85 procent av alla barn i världen fått minst en dos mässlingsv­accin och Världshäls­oorganisat­ionen WHO har som mål att utrota sjukdomen under 2020.

År 2017 dog fortfarand­e 110 000 personer i hela världen av mässling och 2018 var dödsfallen i Europa 72. Bland länderna i hela världen syns flest epidemier i Indien, Ukraina och på Filippiner­na, men också i länder som lockar finska semesterfi­rare: Albanien, Grekland och Thailand.

❞ De som föddes i början av 70-talet har kanske inte fått vaccinet, men inte heller haft mässling. Det beror på att mässlingse­pidemierna kommit i cykler och att man kan ha missat smittan som barn.

Mia Kontio specialsak­kunnig på Institutet för hälsa och välfärd, THL

 ?? FOTO: TT-AP/ALESSANDRA TARANTINO ?? Världshäls­oorganisat­ionen WHO har som mål att utrota mässlingen inom kort.
FOTO: TT-AP/ALESSANDRA TARANTINO Världshäls­oorganisat­ionen WHO har som mål att utrota mässlingen inom kort.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland