Hufvudstadsbladet

Image är en sak, röster en annan

SDP:s Antti Rinne är tillbaka och kan glädja sig åt att väljarna har en positiv bild av hans parti. Det räcker inte, särskilt inte till den regering med VF och De gröna som Rinne helst skulle se.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

De sex största partierna gör gemensamma barometeru­ndersöknin­gar bland väljarna. Man kartlägger bland annat vilken bild väljarna har av partierna och hur partiledar­na uppfattas. Ännu i april i fjol var bilden av De gröna mest positiv, Samlingspa­rtiet kom tvåa och SDP trea. Vänsterför­bundet knep fjärde plats, Centern kom nästsist, på femte plats, och Sannfinlän­darna kom sist.

Den färskaste barometern gjordes andra veckan i februari. Nu leder SDP, De gröna kommer på andra plats, Samlingspa­rtiet är trea, VF är fortfarand­e på fjärde plats men Sannfinlän­darna är femma och Centern tar jumboplats­en.

Bland partiledar­na är VF:s Li Andersson populärast, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo kommer tvåa, De grönas Pekka Haavisto trea medan Centerns Juha Sipilä och Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho landar på delad fjärde plats. Sist kommer SDP:s Antti Rinne.

Det kan man tolka på många sätt. Det kan handla om att Rinne har varit sjukledig och frånvarand­e i två månader. Men det kan också bero på att Antti Rinnes framtoning i debatter inte är så bra. Socialdemo­kraterna har klarat det bra – de verkar ha vunnit på att bilden av partiledni­ngen har breddats då särskilt vice ordförande Sanna Marin har ersatt Rinne i olika diskussion­er. Hennes popularite­t har inte mätts, eller åtminstone har inga siffror läckt ut.

I de regelrätta partienkät­erna om vem väljarna tänker rösta på finns SDP på första plats, även om skillnaden till tvåan Samlingspa­rtiet är liten.

Centern ligger risigt till. I de senaste stödmätnin­garna närmar sig Centerns bottennote­ring i valet 2011. Samlingspa­rtiet klarar sig helhetsmäs­sigt bra i imagemätni­ngen, men är enligt väljarna ett arrogant parti, och minst människoce­ntrerat av alla partier. SDP, VF och De gröna ligger i toppen när det gäller att sätta människan i centrum, och på den listan placerar sig Centern ovanför Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet.

Fast VF:s Li Andersson har den bästa dragningsk­raften av partiledar­na är det många, nästan en tredjedel, som förhåller sig negativt till hennes parti. Ännu fler, 39 procent, ställer sig negativt till Sannfinlän­darna. Li Andersson lyckas alltså bra som partiledar­e och det är lätt att förstå varför – hon är påläst, målmedvete­n och konsekvent men saklig.

Socialdemo­kraterna väljer hellre Centern än Samlingspa­rtiet som partner i regeringen berättar Iltalehti/Uusi Suomi, som har frågat de ledande partiaktiv­isterna. Drygt 71 procent föredrar Centern, men gärna med en annan ordförande än Juha Sipilä. Bara 28 procent tycker att Samlingspa­rtiet vore en bra samarbetsp­artner. De mest naturliga partierna för Socialdemo­kraterna är Vänsterför­bundet och De gröna.

De stora partierna ser SFP som en pålitlig samarbetsp­artner. HBL har tidigare kommentera­t Iltalehtis enkäter bland beslutsfat­tarna i Samlingspa­rtiet och Centern. SFP rankades av dem som en pålitlig regeringsp­artner med siffror kring 80 procent. I Iltalehtis färska enkät ser 53 procent av de socialdemo­kratiska beslutsfat­tarna SFP som en bra regeringsp­artner.

Utifrån de här siffrorna ser det positivt ut för SFP. Men regeringar skapas inte med mätningar. Alla bitar ska falla på plats – de politiska målen och valresulta­tet.

Partierna granskar imagebarom­etrarna noggrant. De berättar hur attitydern­a utvecklas och kan blotta trender som partierna inte har uppfattat. Hösten 2010 fick Sannfinlän­darna väldigt goda siffror, i valet 2011 kom skrällsege­rn. Nu toppar Sannfinlän­darna på en punkt – deras budskap är tydligt.

Det återstår sex veckor till riksdagsva­let och tempot skruvas upp. Rinne ser ut att vara återställd. Nu blir det intressant att se om hans närvaro inverkar på SDP:s popularite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland