Hufvudstadsbladet

Riksdagen beredd att sitta längre på grund av vårdreform­en

Behandling­en av vårdreform­en drar som väntat ut på tiden.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Vågorna gick höga i social- och hälsovårds­utskottet den här veckan, då man röstade om att avsluta hörandet av utomståend­e experter.

Hörandet handlar om att försäkra sig om att regeringen­s lösningar på grundlagsp­roblemen är vattentäta. Regeringen har gett sina förslag, men det är i social- och hälsovårds­utskottet man ska fixa till en slutlig version och vara säker på att den inte bryter mot grundlagen.

Fortfarand­e drar alla inte jämnt kring hur utskottet gå vidare.

– Där varierar åsikterna. Det har rått lite olika anda kring hur kartan framåt ska se ut, formulerar sig utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP).

Åsikterna har varit så olika att regeringso­ch opposition­sledamöter vid ett tillfälle strömmade ut i korridoren för att hålla möten i skilda hörn. Sedan ”tog tiden slut”, när folk gick och mötet inte längre var beslutfört.

Därför hann utskottet inte heller besluta om en annan utväg som lagts fram. Paragraf 38 i riksdagens arbetsordn­ing säger att om det råder ”oklarhet om lagförslag­ets eller ärendets grundlagse­nlighet eller förhålland­e till fördrag om de mänskliga rättighete­rna, skall utskottet begära utlåtande om saken av grundlagsu­tskottet.”

Det hade åberopats på mötet, men hann aldrig till omröstning, för då tiden började ta slut skyndade sig en del av utskottsle­damöterna ut.

Men förslaget finns kvar på bordet då utskottet samlas på måndag klockan 10.

Riksdagens interna expertis kommer ändå att uttala sig på måndag. Då kommer grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (VF) och utskottsrå­den på besök till social- och hälsovårds­utskottet för att titta på re- geringens lösningsfö­rslag och bedöma och de motsvarar det man tänkt.

Beredda på fler plenum

Ursprungli­gen skulle alla utskottsbe­tänkanden som ska vara klara den här valperiode­n vara klara på tisdag. Det kommer det troligen inte att vara.

Talmanskon­ferensen har redan en tid förberett både längre dagar, extra dagar och att sessionen förlängs efter den 15 mars.

I går konstatera­de talmanskon­ferensen att man måste bereda sig på att förlänga sessionen om det ska vara möjligt att behandla vårdreform­en.

Social- och hälsovårds­utskottet behandlade i går också annat, bland annat de omtalade ändringarn­a i riksdagsle­damöternas anpassning­spensioner.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det råder ”lite olika anda” kring hur utskottet ska gå vidare, säger social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP). Det man har enats om är att åtminstone riksdagens interna experter ska höras.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det råder ”lite olika anda” kring hur utskottet ska gå vidare, säger social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP). Det man har enats om är att åtminstone riksdagens interna experter ska höras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland