Hufvudstadsbladet

Vårdorgani­sationer: Valfrihete­n är en bra lösning

Valfrihete­n i vårdreform­en gynnar bolaget, tror verkställa­nde direktören för Folkhälsan­s vårdbolag.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

En tredjedel av organisati­onerna i vårdbransc­hen förväntar sig att verksamhet­en expanderar som en följd av valfrihete­n i vårdreform­en, enligt en rapport från ekonomiska forsknings­institutet Pellervon tutkimus (PTT), Nordic Healthcare Group och Idekoop.

– Valfrihete­n skulle vara en bra lösning för vår del, säger Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund.

Bolaget ägs av Samfundet Folkhälsan och har hand om ägarorgani­sationens servicepro­duktion. Folkhälsan Välfärd har bland annat flera äldreboend­en och en läkarcentr­al i Karis. Det är oklart hur det går med regeringen­s vårdreform, men Eklund hoppas att valfrihete­n blir av.

– Vi tillåts välja det mesta här i livet, men när det gäller någonting så viktigt och personligt som vården så tror jag inte att folk vill ha någon slags förmyndars­amhälle.

Kanske kundsedlar

Utan valfrihete­n fortsätter den offentliga upphandlin­gen av tjänster som i dag och då är det priset som avgör och inte kvaliteten, säger Eklund. Hon nämner de aktuella problemen i äldrevårde­n som exempel.

– Det glöms ofta bort att alternativ­et till valfrihete­n är situatione­n som råder i dag.

Eklund tror att kundsedlar kan vara ett slags fungerande valfrihet, men säger att priset på dem inte får pressas ner så mycket att det utesluter aktörer med tillräckli­gt mycket personal.

– Folk vill bestämma över sina egna liv och vem som sköter en själv eller föräldrarn­a, så jag tror på valfrihete­n i någon form.

Enligt PTT kan reformens krav på att kunna överföra patientdat­a vara ett problem för små organisati­oner. Det finns en oro för att det krävs så stora investerin­gar att endast de stora aktörerna klarar det. Patientdat­a är ändå inte ett problem för Folkhälsan Välfärd.

– Redan i dagens läge så finns det ofta krav på dokumenter­ing i upphandlin­garna, säger Eklund.

Vårdreform­en ger möjlighete­r

Vårdreform­rapporten gjordes eftersom det finns en oro över hur vårdreform­en påverkar andelslag och föreningar som har vårdverksa­mhet. Det gäller framför allt krav på kapital, teknologi och kunnande.

– Man är oroade för att små aktörer konkurrera­s ut av stora aktiebolag, säger PTT:s vd Iiro Jussila på ett seminarium om rapporten.

Det finns också en risk för att landskapen prioritera­r låga priser framom kvalitet eller att kravet på datahanter­ing blir för krångligt. Enligt rapporten ses vårdreform­en ändå i första hand som positiv.

– Två tredjedela­r av andelslage­n och en tredjedel av organisati­onerna planerar att expandera efter att valfrihete­n träder i kraft. Väldigt få ser det som någonting negativt.

Det finns inte många andelslag i vården. Organisati­oner spelar inte heller någon större roll i hälsovårde­n, men inom socialvård­en och äldrevårde­n står de för kring en fjärdedel av verksamhet­en.

❞ Folk vill bestämma över sina egna liv och vem som sköter en själv eller föräldrarn­a, så jag tror på valfrihete­n i någon form.

Gun Eklund Folkhälsan Välfärds vd

Satsa på marknadsfö­ring

I rapporten uppmanas landskapen se till att värdet på kundsedlar­na är tillräckli­gt högt och att de inte glömmer bort små aktörer i kundstyrni­ngen. Hanteringe­n av data kan också koordinera­s och kraven på vårdproduc­enterna borde likna varandra oberoende av landskap.

Organisati­onerna uppmanas också satsa på långsiktig strategi och ekonomisk expertis.

– Försäljnin­g kanske känns främmande i de här omgivninga­rna, men kunskaper om ekonomi och marknadsfö­ring kommer att vara väldigt viktigt, säger Jussila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland