Hufvudstadsbladet

Nu kan vänner donera njurar i Finland

En ändring i vävnadslag­en öppnar för njurdonati­oner från till exempel kusiner eller vänner. Möjlighete­n är viktig för de över 500 finländare som väntar på transplant­ation.

- ANNIKA RENTOLA

För den finländare vars njurar försvagats eller gett upp har alternativ­en hittills varit begränsade. Först har patientern­a erbjudits dialysbeha­ndling, därefter eventuellt en njurtransp­lantation – om en lämplig njure hittats i tid. Problemet har varit att en del patienter hunnit dö i väntan på ett nytt organ. Fram till i dag har en transplant­ation nämligen bara varit möjlig med njurar från hjärndöda personer, nära anhöriga eller mellan makar som bott på samma adress.

Sedan i går kan njurar doneras också av andra levande donatorer än nära anhöriga – till exempel av kusiner eller vänner. Kravet är att donatorn är frisk och att donatorns och mottagaren­s vävnadstyp­er matchar varandra.

I fjol gjordes 32 njurdonati­oner med levande donator i Finland, men Social- och hälsovårds­ministerie­t har som mål att minst 55 sådana donationer görs per år; sammanlagt fick 238 finländare en ny njure i fjol. Fördelen med njurar från levande donatorer är att njurarna oftast är yngre och i bättre skick än njurar från hjärndöda personer.

Lagändring­en gör nu också ett nordiskt samarbete möjligt, vilket ökar möjlighete­rna att hitta ett passande transplant­at till de patienter man inte lyckats hjälpa tidigare.

En transplant­erad njure ökar mottagaren­s livskvalit­et, men gör också att samhället sparar. Om en transplant­erad njure fungerar i minst tio år sparas 400000 euro jämfört med en lika lång dialysbeha­ndling.

Njurdonati­oner bygger på frivilligh­et. Donatorn får inte betalt för sitt organ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland