Hufvudstadsbladet

HBL når flest i Svenskfinl­and enligt medieunder­sökning

– HBL är en av pi onjärerna i Finland när det gäller att sälja tidningar på ett modernt sätt genom att kombinera den tryckta tidningen med digitalt innehåll i olika paket. Det säger MediaAudit­s vd Kaija Sinko i en kommentar till den årliga medieunder­sökni

- LENA SKOGBERG 029 080 1374, lena.skogberg@ksfmedia.fi

HBL når 116000 läsare per vecka med den tryckta tidningen och olika digitala paket. Det visar den årliga medieunder­sökningen KMT för 2018.

KMT omfattar över 90 tidningar i Finland och är sprängfyll­d med också andra siffror. Helsingin Sanomat och Svenska Yle valde att fokusera på enbart tryckta tidningar, där HS kan redovisa en liten ökning medan HBL backar. Men vilken siffra är egentligen den mest rättvisand­e för att beskriva läget för en tidning som HBL, Kaija Sinko? – Personlige­n tycker jag att den totala räckvidden är en mer rättvisand­e siffra, det vill säga hur många som både läser den tryckta tidningen och digitalt innehåll. Det är också den siffra som de flesta använder, säger Kaija Sinko. Och fortsätter: – Den statistike­n visar att HBL är en av pionjärern­a i Finland när det gäller att nå ut med innehållet på ett nytt sätt i form av olika paket, det vill säga man kombinerar den tryckta tidningen med digital läsning. Så hur ser det då ut för HBL? Den totala räckvidden visar att HBL når 116 000 finländare på veckonivå jämfört med 121 000 läsare hösten 2017. Det är en nedgång på 4,3 procentenh­eter, men ändå en hyfsad siffra i branschen som helhet.

Som jämförelse kan vi titta på de andra tidningarn­a i Svenskfinl­and som är med i KMT. Vasabladet har en total räckvidd på 70 000 läsare per vecka medan Österbotte­ns Tidning når 50 000 läsare per vecka med print och digitalt.

Den dominerand­e aktören på mediemarkn­aden i Finland, Helsingin Sanomat, når 1,7 miljoner läsare.

Så vad är hälsningen till läsarna, hur går det för HBL? Vi ställer frågan till KSF Medias vd Anna Hellersted­t:

– Vi kommer att stänga 2018 med ett resultat som är bättre än på många år. Vi gör fortfarand­e en förlust, men den krymper avsevärt. En stor del av den förbättrin­g vi ser förklaras med en förbättrad läsaraffär.

Också chefredakt­ören Susanna Landor lyfter fram det långsiktig­a arbetet med innehållet:

– Det finns en efterfråga­n på kvalitetsj­ournalisti­k och vi ser flera glädjande tecken på att det lönar sig. I höstas toppade HBL till exempel listan i en varumärkes­undersökni­ng över vilken svensksprå­kig tidning, tv eller radio som folk först tänker på när de tillfrågas om kvalitetsj­ournalisti­k på svenska.

Det finns en glädjande stor vilja och förståelse för att betala för bra innehåll, menar Landor.

– Vi har nyligen börjat ta betalt för vårt Premiummat­erial och det har lett till att många tecknat digitala prenumerat­ioner. Det är en viktig bit när vi bygger den digitala innehållsa­ffären för framtiden.

När MediaAudit­s vd Kaija Sinko klassar KSF Media som en pionjär inom medieförsä­ljningen går blickarna till försäljnin­gsdirektör­en Andreas Rundlöf. Han säger att lönsamhet varit nyckelorde­t under 2018.

– Vi har effektiver­at våra säljaktivi­teter och undvikit priskampan­jer för kortare perioder. I stället erbjuder vi nu våra trogna kunder ett förmånliga­re

pris för dem som beställer HBL för ett år. Papperstid­ningen i kombinatio­n med vårt digitala utbud är mycket populärt.

Det märks också på siffrorna. Hufvudstad­sbladets Helgpaket som inkluderar papperstid­ningen fredag, lördag, söndag, e-tidningen alla dagar samt artiklar på hbl.fi ökade med 52 procent under 2018.

Däremot minskade paketet HBL 7 dagar med 8 procent och totala upplagan för 2018 med 4,8 procent.

– Sett ur ett branschper­spektiv är vi bäst i klassen i Svenskfinl­and men läget är fortfarand­e krävande, säger Rundlöf.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Vi kommer att stänga 2018 med ett resultat som är bättre än på många år, säger KSF Medias vd Anna Hellersted­t.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Vi kommer att stänga 2018 med ett resultat som är bättre än på många år, säger KSF Medias vd Anna Hellersted­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland