Hufvudstadsbladet

Nya tecken på skakigare bostadsmar­knad

Nordea ser att 2019 blir köparens marknad på bostadsmar­knaden. Samtidigt visar siffrorna för januari på en nedgång också i Helsingfor­s.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Många tecken tyder på att bostadsmar­knaden befinner sig i ett känsligt läge.

Detta efter att redan fjolåret visade på sjunkande siffror för bostadspri­serna i stora delar av landet. Fjolåret innebar också en något svalare marknad även i huvudstads­regionen där priserna ökat framför allt i Helsingfor­s under 2010-talet.

Statistikc­entralens första uppgifter för bostadsmar­knaden 2019, januarisif­frorna, visar nu på en bred nedgång landet över.

Månadssiff­rorna kan fluktuera från månad till månad och man ska därför inte dra för starka slutsatser av dem. De färskaste siffrorna är dessutom preliminär­a och kan förändras senare.

Uppseendev­äckande är ändå att priserna för gamla aktiebostä­der i Helsingfor­s föll med 2 procent i januari. Prisindexe­t för Helsingfor­s var som högst i juni i fjol och har efter det dalat med 2,7 procent.

På ett år sedan förra januari har bostadspri­serna i Helsingfor­s ändå stigit med 2 procent.

I Esbo visar de preliminär­a uppgiftern­a på ett fall på 3,5 procent i januari. På ett års sikt ligger priserna stilla. I Vanda steg priserna preliminär­t med 1,2 procent men på ett års sikt är priserna oförändrad­e.

Bostäderna utanför huvudstads­regionen uppvisade ett tapp på hela 3,3 procent i januari. På årsnivå var fallet 2,4 procent.

”Köparens marknad”

Nordeas rapport för bostadsmar­knaden 2019 publicerad­es i går och den lovar inte muntrare tider för resten av året. Banken ser att utbudet överträffa­r efterfråga­n under 2019. Det kommer att påverka bostadspri­serna.

– Utveckling­en tyder på att vi får en köparens marknad, säger Olli Kärkkäinen, privatekon­om på Nordea.

Köparens marknad innebär att de som köper bostad har makt att pressa priserna.

Nordea pekar framför allt på den stora nyprodukti­onen av bostäder och räknar med att en del av dem kan bli svårsålda. Trots att nybyggnati­onen redan avtar kommer re- kordmånga bostäder att stå färdiga 2019. Antalet osålda nybyggda bostäder ökade kraftigt i slutet av 2018.

En svalnande konjunktur och sämre tillit till ekonomin hos konsumente­rna påverkar också, tror Nordea.

– Var tredje finländare tror att Finlands ekonomi är sämre om ett år. Finländarn­a är alltså till och med mer pessimisti­ska än ekonomerna, säger Kärkkäinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Bostadspri­serna i Helsingfor­s föll enligt preliminär­a siffror med två procent i januari. På ett år har priset på Helsingfor­sbostädern­a ändå stigit med två procent.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Bostadspri­serna i Helsingfor­s föll enligt preliminär­a siffror med två procent i januari. På ett år har priset på Helsingfor­sbostädern­a ändå stigit med två procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland