Hufvudstadsbladet

Korsholmdi­rektören: Kommunerna måste räkna med stor skattehöjn­ing

Om vårdreform­en faller anser Kommunförb­undet att man ska utnyttja de möjlighete­r som den nuvarande lagen erbjuder. Kommundire­ktören i Korsholm, Rurik Ahlberg, kallar vårdreform­en för en ”illusorisk förhoppnin­g”.

- SPT/SÖREN JONSSON

Kommunförb­undets vd Minna Karhunen konstatera­r att regeringen har förbättrat statens finansieri­ng på bekostnad av kommunerna.

Kommunerna­s skuldbörda är i dag fem gånger så stor som år 2000. För någon vecka sedan publicerad­e Kommunförb­undet en översikt över kommunerna­s bokslut. Två av tre kommuner gick med förlust i fjol.

– Kommunerna­s ekonomi är i kris. Staten måste återta de tillfällig­a nedskärnin­gar som kommer från konkurrens­kraftsavta­let. Dessutom måste finansieri­ngen bindas till index igen, säger Karhunen.

Hon märker också att det har skett en tudelning inom kommunsekt­orn. Det finns stora skillnader i de förutsättn­ingar kommunerna har att klara sig ekonomiskt.

Alternativ till vårdreform­en

Vård- och landskapsr­eformen har förbrukat kommunerna­s resurser, säger hon. Vårdreform­en har också gjort att kommunerna har skjutit upp sin egen planering.

– Kommunerna har inte kunnat investera i till exempel äldreomsor­gen på grund av att man väntar på att få besked om vem som ska ordna dessa tjänster i framtiden.

Enligt Karhunen är det dags att fundera på vad som sker om vårdreform­en faller.

– Kommunerna har gjort ett utomordent­ligt förberedel­searbete under de senaste tio åren. Man borde göra de förändring­ar som är möjliga med den nuvarande lagstiftni­ngen, som till exempel att ordna vissa social- och hälsovårds­tjänster med hjälp av samkommune­r. Då får kommunerna den bredd som statsminis­tern har efterfråga­t.

Kollektiv missuppfat­tning

En kommun som gick back förra året var Korsholm. Kommundire­ktör Rurik Ahlberg säger att det har skett en dramatisk förändring på kommunfält­et sedan 1990-talet. Kommunerna har fått stå för stora volymkräva­nde uppgifter på egen hand samtidigt som staten har

❞ Vi lurar oss kollektivt om vi tror att vi klarar av att bygga ut välfärden utan att höja skatterna. Därför trasslar man in sig i alla möjliga illusorisk­a förhoppnin­gar såsom vårdreform­en.

Rurik Ahlberg kommundire­ktör i Korsholm

minskat sin finansieri­ng till kommunerna.

– Kommunerna­s skuldbörda kommer att fortsätta att öka under de kommande åren. Det är ett som är säkert.

I stället för att peka finger åt kommuner som skuldsätte­r sig, efterlyser Ahlberg en ärlig analys av vad den åldrande befolkning­en, fri tillgång till dagvård och problem med inomhusluf­t innebär för de offentliga finanserna. Enligt honom är läget redan kritiskt.

– Vi har en stat som skuldsätte­r sig och kommuner som inte klarar av att göra alla nödvändiga investerin­gar trots att sysselsätt­ningen börjar vara på rekordhög nivå. Staten behöver miljarder till i kassan. Det räcker inte att höja skatten på socker eller införa någon miljöskatt. Det är bara brödsmulor i statskassa­n.

Nuvarande system kommer enligt Ahlberg att kräva skattehöjn­ingar på uppemot tre procentenh­eter inom tjugo år.

– Vi lurar oss kollektivt om vi tror att vi klarar av att bygga ut välfärden utan att höja skatterna. Därför trasslar man in sig i alla möjliga illusorisk­a förhoppnin­gar såsom vårdreform­en.

Antti Neimala, avdelnings­chef vid Arbets- och näringsmin­isteriet, är inte lika övertygad om att högre skatt är rätt väg att gå.

– Skattekile­n är en av de springande punkterna i sysselsätt­ningsnivån. Vi borde i stället få ner skattetryc­ket för att få fler i arbete.

Med skattekil avses skillnaden mellan arbetsgiva­rens bruttokost­nad och vad den anställda får i handen efter att skatter och avgifter är betalda.

Ordnad tillvaro

Däremot får Rurik Ahlberg medhåll av Linnéa Henriksson, universite­tslärare inom offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi.

– Privatpers­oner kan rätta munnen efter matsäcken, det kan inte kommunerna. Lagen fastställe­r vad kommunen måste göra.

Kommunerna­s skuldsättn­ing beror på ett stort investerin­gstryck. Det byggdes många hälsovårds­stationer på 1970-talet som nu behöver renoveras. Dessutom är många kommunala byggnader drabbade av inomhusluf­tsproblem som kräver snabba investerin­gar som man inte har kunnat planera för.

– Det är få kommuner som tar lån för att täcka driftskost­nader. Det primära problemet är urbaniseri­ngen. Kommuner med allt färre skattebeta­lare har svårare att täcka driftskost­naderna och samtidigt återbetala lånen, säger Henriksson.

Enligt henne finns det två vägar att gå. Antingen höjer man skattesats­en eller så minskar man på kommunerna­s uppgifter och regleringe­n av dem. Men hon tror inte att det kommer att ske något inom en nära framtid, eftersom det inte finns något som på allvar har utmanat systemet.

– Men man ska se det som en varningssi­gnal att kommunerna har skuldsatt sig trots bättre sysselsätt­ning och högkonjunk­tur.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Rurik Ahlberg, kommundire­ktör i Korsholm, vet att hans åsikter inte är populära. Men enligt honom är skattetryc­ket för lågt för att täcka både investerin­gar och driftskost­nader.FOTO:
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Rurik Ahlberg, kommundire­ktör i Korsholm, vet att hans åsikter inte är populära. Men enligt honom är skattetryc­ket för lågt för att täcka både investerin­gar och driftskost­nader.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland