Hufvudstadsbladet

Man tog sex kvinnor till Finland för prostituti­on – döms för människoha­ndel

En rumänsk man döms till fängelse i fem år och sex månader för människoha­ndel och koppleri. Offren är sex unga kvinnor från Moldavien som mannen tagit till Finland för prostituti­on. Många liknande fall kommer aldrig till polisens kännedom, bedömer expert.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Helsingfor­s tingsrätt har dömt Bogdan-Vasile Ciubotaru till fem år och sex månaders fängelse för fem fall av människoha­ndel och ett fall av koppleri. Offren är i åldern 18–25 år.

Enligt domen har han organisera­t de sex kvinnornas resa från Moldavien till Finland, skaffat dem bostäder här och sett till att annonser på kvinnorna läggs ut på internet för att möjliggöra sexhandel.

För lägenheter­na, annonserna och resorna har kvinnorna betalat betydande summor. De har haft 200–600 kunder per man, 3–8 kunder per dygn. ”Antalet gånger kvinnorna har utnyttjats är stort”, konstatera­r tingsrätte­n.

Kvinnorna har tjänat tiotusenta­ls euro, men har fått behålla en bråkdel. Mannen i sin tur har spelat stora summor på casino.

Kvinnorna har varit medvetna om att de kommer till Finland för prostituti­on, men har enligt tingsrätte­n blivit vilseledda om förutsättn­ingarna och förtjänste­r.

De har lockats till Finland i hopp om ett bättre liv, och när de anlänt – så gott som penninglös­a – har de hamnat i en beroendest­ällning till mannen. Han har utövat psykisk makt över dem även om de fysiskt har kunnat röra sig fritt.

I fem av fallen anser tingsrätte­n att kvinnorna är offer för människoha­ndel. Ciubotaru har utnyttjat deras beroendest­ällning och skyddslösa läge, som det formuleras i lagen. De har också vilseletts om vad de kommer att tjäna, och vilka kostnader de behöver stå för.

Vad beträffar en av kvinnorna anser tingsrätte­n att hon inte varit i ett beroendefö­rhållande till mannen. I det fallet döms han för koppleri.

Ciubotaru nekade under rättegånge­n att han skulle ha gjort sig skyldig till människoha­ndel men erkänner koppleri. Han häktades i fjol somras.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas. Rättegånge­n hölls bakom stängda dörrar.

Stort mörkertal

Venla Roth är överinspek­tör vid Diskrimine­ringsombud­smannen och expert på människoha­ndelsfrågo­r. Hon välkomnar domen, som är ovanlig i sitt slag i Finland inte minst för att det handlar om utländska kvinnor som har organisera­ts att komma till Finland.

Samtidigt betonar hon att det inte betyder att det inte skulle finnas fler liknande fall – snarare tvärtom.

– Det är sannolikt att det förekommer en hel del människoha­ndel förknippad med sexuellt utnyttjand­e, men den kommer inte polisen till kännedom.

Venla Roth efterlyser större satsning från polisens sida och också politiska beslut om att satsa resurser på utredning och avslöjande av människoha­ndel kopplad till sexuellt utnyttjand­e.

– De kommer inte fram genom polisanmäl­an. Gör polisen aktivt arbete här visar man också att Finland inte är lockande, eller så lockande, för den här typen av människoha­ndel. Polisens arbete är ett viktigt sätt också för att förhindra den.

När Helsingfor­spolisen informerad­e om fallet i höstas uppgav polisen att man letar efter kvinnornas kunder. Prostituti­onen ska ha skett i bland annat Helsingfor­s, Vanda, Esbo, Lahtis, Tammerfors, Seinäjoki, Vasa och Uleåborg.

Bogdan-Vasile Ciubotaru har haft också andra personer till sin hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland