Hufvudstadsbladet

Misshandla­d kvinna vägrade vittna – sambon dömdes ändå

En kvinna vägrade vittna mot sin sambo i rätten även om hon berättat om misshandel för polisen. Enligt Högsta domstolen hade hon ändå inte tystnadsrä­tt eftersom det fanns skäl misstänka att hon inte själv valt att vara tyst. Beslutet är betydande för komm

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Mannen åtalades för att ha misshandla­t sin sambo. När polisen anlände till platsen i samband med misshandel­n berättade kvinnan om händelsen och senare även i förhör.

I tingsrätte­n vägrade hon ändå vittna mot mannen med motivering­en att de har två gemensamma barn – även om parförhåll­andet vid det laget ska ha varit slut. Hon hade inga yrkanden på mannen.

Tingsrätte­n använde då det som kvinnan hade berättat i förundersö­kningen och hörde polisen som vittne.

Mannen dömdes till sju månader ovillkorli­gt fängelse för misshandel­n, straffet inkluderar även andra brott. Han överklagad­e ändå till hovrätten och menade att det var fel av tingsrätte­n att bryta kvinnans tystnadsrä­tt.

Det ansåg inte hovrätten och nu har även Högsta domstolen tagit ställning i frågan, efter att mannen överklagat. Ärendet är ett betydande prejudikat.

Enligt Högsta domstolen hade kvinnan – som inte hade några krav på mannen – inte tystnadsrä­tt. Det här ”eftersom det fanns skäl att misstänka att hon inte själv hade beslutat om att utöva sin tystnadsrä­tt”.

Enligt rättegångs­balken får bland andra en parts make eller tidigare make eller nuvarande sambo vägra vittna. Syftet är enligt Högsta domstolen att säkra en nära anhörigs förtroende för den målsägande och har som syfte att trygga rätten till privatliv.

Domstolen kan ändå enligt en lagändring från 2016 i ett brottmål besluta att ”en målsägande som hörs som vittne och inte har några anspråk inte har tystnadsrä­tt, om det finns skäl att misstänka att personen inte själv har beslutat om att utöva denna rätt”.

Det att mannen också tidigare riktat våld mot kvinnan stödjer enligt Högsta domstolen antagandet att hon inte självständ­igt bestämt sig för att inte vittna. Även om parförhåll­andet var slut hade mannen och kvinnan ändå bott ihop, och därmed har det för mannen varit möjligt att idka påtrycknin­gar mot kvinnan. Dessutom hade inte kvinnan kunnat motivera varför hon ville vara tyst.

Därför kunde uppgiftern­a från polisen och förundersö­kningen användas för domen mot mannen som därmed står fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland